Flygtninge går sammen om at hjælpe de græske hjemløse

Normalt siger man, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Men i Thessaloniki i Grækenland er det lige modsat – her hjælper de, der har mindst, hinanden.

Hussein sidder på en lille plastikpose på gaden i centrum af Thessaloniki i det nordlige Grækenland. Han er hjemløs, og han ejer ikke andet, end det han går og sidder i – og de mønter, der med sporadiske mellemrum bliver placeret i hans fremstrakte hånd. Men den seneste tid har han flere gange fået mad af flygtninge fra lejrene i området.

»De hjælper os – det er jeg meget taknemlig for,« siger han til Berlingske.

Flygtningene samler mad, der bliver tilovers i flygtningelejrene omkring Thessaloniki og giver det til dem, der lever på gaden – og har brug for hjælp ligesom dem selv.

»Det handler om humanitet. Det handler ikke om at være flygtning eller om at være græker. Det handler om at være menneske,« fortæller Adel, der er syrisk flygtning til Al Jazeera.

Adel og hans venner har i månedsvis udforsket Thessaloniki og fundet de forladte bygninger og gamle boligkomplekser, hvor de hjemløse holder til i telte eller blot på liggeunderlag. Flere af stederne kommer flygtningene med mad tre gange dagligt – morgen, middag og aften.

»Vi finder de hjemløse, fordi flygtningene har været ude at bruge måneder på at finde ud af, hvor alle, der har brug for hjælp, er,« forklarer Lewis Phillips til Al Jazeera. Han er frivillig og hjælper flygtningene med at fordele maden til de hjemløse i området.

I de forladte bygninger laver de hjemløse bål for at holde varmen i den bidende kulde, som de seneste par uger har ramt Grækenland. Vinteren har været ekstra hård i år – og da den var på sit værste, var temperaturen under minus 10 grader.

Især er kulden gået ud over flygtningene, der i lejren Moria på øen Lesbos bor i sommertelte, der kollapsede under de massive bunker af sne.

Og netop de hårde vilkår for flygtningene fik dem til at tænke på de hjemløse på de græske gadehjørner og for alvor få sat madordningen i system.

Myndighederne har ligesom flygtningene også handlet hurtigt, da temperaturerne for alvor begyndte at dale:

»Der blev åbnet krisecentre, hvor de kunne komme ind og bo, og generelt er restauranter, bagere og kirker gode til at give mad til de hjemløse i Thessaloniki,« fortæller Maria Terkenli, der er chef for Grækenlands hjemløsemagasin, Shedia, til Berlingske.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland