Flygtninge flygter efter Islamisk Stats erobring af lejr

Cirka 2.000 personer er blevet evakueret fra den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk, hvor terrororganisationen Islamisk Stat dag for dag erobrer stadig større dele af området.

To drenge skubber en vogn i flygtningelejren Yarmouk, som Islamisk Stat har erobret. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAMI AL-SAYED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2.000 mennesker er i løbet af weekenden blevet evakueret fra den palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk, der ligger i udkanten af Damaskus.

Her kæmper Islamisk Stat (IS) og rivaliserende grupper om kontrollen over området, og kampene har fredag og lørdag drevet 400 familier på flugt, siger palæstinensiske kilder søndag til AFP ifølge The Daily Star.

Anwar Abdul Hadi, der er embedsmand i PLO, siger, at syriske tropper har hjulpet med evakueringen, efter at Islamisk Stat onsdag i sidste uge rykkede ind og tog kontrollen med store dele af den palæstinensiske flygtningelejr.

Siden da har terrororganisationen erobret stadig større dele af flygtningelejren - helt op til 90 procent - og fredag brød nye kampe ud. Undervejs har FN udtrykt stor bekymring for de 18.000 palæstinensere, der befinder sig i lejren.

Indbyggerne i Yarmouk, der ikke er en telt-lejr, men et boligkvarter i udkanten af hovedstaden, har i flere år levet med bombardementer, belejring og militær kontrol - og nu altså Islamisk Stats kontrol.

I forvejen huser Yarmouk andre oprørsgrupper, som kæmper mod Assad-styret.

De evakuerede palæstinensere er ifølge Anwar Abdul Hadi bragt til krisecentre, og mindst 25 sårede er kommet på to hospitaler i Damaskus.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der fra Storbritannien holder skarpt øje med kamphandlingerne i Syrien, bekræfter, at »flere hundrede« personer er blevet evakueret fra lejren.

Observatørgruppen oplyser desuden, at mindst 26 mennesker - både civile, islamiske militante og palæstinensiske oprørere - er blevet dræbt siden onsdag.

FNs flygtningeorgan for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, har appelleret til det internationale samfund om at yde mere humanitær hjælp til området.

»Situationen i Yarmouk er en hån mod det menneskelige i os alle og en kilde til universel skam,« siger UNRWA-talsmand Chris Gunness.

Med Islamisk Stats erobring af store dele af Yarmouk er terrorbevægelsen for alvor ved at få fodfæste blot få kilometer fra præsident Bashar al-Assads magtbase.

Inden krigen i Syrien brød ud, boede der omkring 150.000 mennesker i Yarmouk, men nu er langt størstedelen af indbyggerne flygtet. I dag menes der at være cirka 18.000 tilbage.