Flygtninge ankommer til Sverige i gummibåd efter grænsekontrol

Ifølge rapport har mere striks grænsekontrol medført, at flere migranter transporteres ind i landet i skjul.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske regerings beslutning om at indføre strengere grænsekontrol har nu ført til det første kendte tilfælde med flygtninge, der er kommet til landet over havet i en gummibåd.

Det skriver politiet i en hemmeligstemplet rapport til justitsministeriet, som avisen Dagens Nyheter har fået aktindsigt i dele af.

»De oprettede grænsekontroller i Sverige såvel som i andre lande gør, at ulovlige migranter ikke længere kan rejse lige så åbent, og det bliver derfor mere almindeligt, at ulovlige migranter transporteres i skjul,« skriver det svenske rigspoliti i rapporten.

»I ét tilfælde er man i Polisregion Syd stødt på fem personer, som ankom til havnen i Skillinge i gummibåd,« hedder det videre.

Skillinge ligger på den sydøstlige kyst af Skåne ikke langt fra Bornholm. Det står dog ikke klart, hvor de fem personer er sejlet fra eller hvilken nationalitet, de har.

Om der findes flere lignende tilfælde, eller om det er begyndelsen på en ny trend med øget menneskesmugling, vil politiet ifølge Dagens Nyheter ikke slå fast.

»Det er for tidligt at udtale sig om, hvorvidt det særskilte tilfælde med en gummibåd, som ankom til Skillinge havn er menneskesmugling, og om det i så fald er en ny fremgangsmåde,« skriver politiet.

Ifølge Jarl Holmström, operativ chef hos Polisregion Syd, er antallet af flygtninge, der kommer til Sverige efter indførelsen af den skærpede grænsekontrol, faldet.

»Man begynder at kunne mærke en trend,« siger han til Dagens Nyheter.

Den tendens blev tirsdag understøttet af de norske myndigheder, der efter den svenske kontrol kun fik halvt så mange asylansøgere til landet i sidste uge i forhold til ugen forinden.

/ritzau/