Flygtet nordkoreansk soldat havde 27 centimeter lang orm i maven

Parasitter og orme fundet i maven på en flygtet nordkoreansk soldat vidner om fejlernærings- og hygiejneproblemerne i landet.

Kirurgen Lee Cook-jong fortæller om fundet i den nordkoreanske soldats mave. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En såret soldat, der flygtede fra Nord- til Sydkorea, havde snesevis af parasitter og orme i maven. Parasitterne og ormene er et billede på de problemer med fejlernæring, som Nordkorea har været plaget af i årtier.

Det skriver blandt andre Reuters.

Soldaten blev fløjet til hospitalet i helikopter og opereret med det samme. Han er i midten af tyverne og flygtede til Sydkorea i en kugleregn fra nordkoreanske soldater. Han blev blandt andet ramt i armhulen, knæet og ballerne. Han fik opreret fem kugler ud af kroppen og er stadig i kritisk tilstand.

En af parasitterne var 27 centimer lang, og kirurgen  Lee Cook-jong har aldig set noget lignende.

»I min mere end tyve år lange karriere har jeg kun set noget tilsvarende i en lærebog,« sagde Lee Cook-jong, da han præsenterede parasitterne på et hospital i Suwon i Sydkorea.

For 50 år siden var parasitterne almindelige i Sydkorea, men de er udryddet i dag som et resultat af landets økonomiske vækst og højnede levestandard, fortalte kirurgen.

Der var også majs i maven på soldaten, hvilket er blevet mere udbredt i Nordkorea, fordi det er billigere end ris.

The Guardian skriver, at Nordkoreas helbredsmæssige problemer også skyldes, at landet i løbet af 90'erne stoppede med distribuere kunstgødning, så landmændene i stedet har været tvunget til at bruge menneskelig afføring som gødning.

I følge World Food Programme er hver fjerde nordkoreanske barn mellem fem måneder og fem år, de er i kontakt med, underernæret. I følge dem er hovedproblemet i den nordkoreanske ernæring, at kosten er ensformig og mangler fedt og protein.