Fly kapret kun fem måneder efter flystyrt: »Det er utroligt alarmerende«

Det er højst overraskende og alarmerende, at et egyptisk passagerfly er blevet kapret mindre end et halvt år efter flystyrtet på Sinai-halvøen, der kostede 224 mennesker livet. Det mener Berlingskes Mellemøst-korrespondent, Allan Sørensen. Han vurderer dog ikke, at terrorister denne gang står bag.

Det kaprede passagerfly fra EgyptAir holder i Larnaca Lufthavnen på Cypern. De fleste passagerer har fåewt lov til at forlade flyet, men personalet og fire vesterlændinge holdes angivleigt stadig som gidsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: KATIA CHRISTODOULOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En flykapring i Egypten tirsdag morgen signalerer et enormt sikkerhedsproblem i landets lufthavne.

Det siger Berlingskes Mellemøst-korrespondent, Allan Sørensen, der undrer sig over hændelsen.

»For bare fem måneder siden så vi et russisk passagerfly blive bragt ned over Sinai-halvøen, og nu har der igen været et hul i sikkerheden. Det er alarmerende især fordi, man skulle tro, at de egyptiske myndigheder ville være gearet bedre end nogensinde sikkerhedsmæssigt,« siger han.

Det er et egyptisk passagerfly på vej fra Alexandria til Kairo, der er blevet kapret tirsdag morgen. Flyet har foretaget en nødlanding på Cypern, og de fleste passagerer har fået lov til at forlade det, oplyser EgyptAir.

Nogle medier blandt andet cypriotisk statsradio oplyser ifølge Reuters, at der er mindst en bevæbnet mand om bord, og at han skulle have truet med en pistol. Andre medier beretter, at der er en bombe om bord på flyet, mens endnu andre skriver, at der er en passager om bord med sprængstoffer fastspændt til kroppen.

»Vi ved endnu ikke, om manden har fået hjælp af nogle i lufthavnen, ligesom tilfældet var med passagerflyet, der styrtede ned på Sinai. Men hvis han er kommet om bord med en bombe, er det næsten sikkert, at nogen har hjulpet ham,« siger Allan Sørensen.

Han forklarer, at man i Egypten går igennem sikkerhedstjek i lufthavnene ligesom i den vestlige verden, hvor al bagage bliver scannet, ligesom personer går igennem kropsscannere.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at sikkerhedspersonalet i lufthavnen simpelthen har været for sløset.

»Det er set før i Egypten, at der har været sløset med sikkerheden. Jeg har oplevet det personligt, og der har også været videoer på nettet, der viser politifolk, som slet ikke er opmærksomme på, hvad der kom igennem scannerne,« siger Allan Sørensen.

En talsperson for den egyptiske minister for luftfart mener, det er usandsynligt, at kidnapperen har haft sprængstoffer med sig om bord.

»Jeg tvivler på, at han havde sprængstoffer med, for sikkerheden er blevet forhøjet på tværs af alle egyptiske lufthavne, men vi vil være i stand til at bekræfte det senere,« siger talsmanden ifølge CNN.

Flyet der nu holder ved Larnaca-flypladsen på Cypern har fortsat fire passagerer samt besætningen om bord sammen med flykapreren, oplyser EgyptAir.

Den hurtige frigivelse af de øvrige gidsler peger på, at det ikke er terrorister, der står bag, vurderer Berlingskes korrespondent.

»Hvis det for eksempel var Islamisk Stat, der stod bag, ville det være meget atypisk for dem at løslade kvinder og børn og ældre, som denne flykaprer allerede har gjort. Terrororganisationen ville forhandle med hele besætningen om bord.«

»Jeg tror nærmere, der er tale om en sindsforvirret person eller en desperat person, der ønsker at søge asyl,« siger Allan Sørensen og henviser til, at cypriotisk tv ifølge Sky News reporterer, at flykapreren har krævet politisk asyl og en oversætter.

Foreløbigt er der dog udelukkende tale om spekulationer. Det eneste, der står helt klart, er, at flykapringen rammer Egypten hårdt. Landet har kæmpet for at få turismen tilbage på sporet efter det seneste flystyrt i Sinai, og det kan have lange udsigter med dagens flykapring.