Floridas senator vil være USAs næste præsident

Marco Rubio fra Florida har mandag meldt sig ind i kapløbet om at blive Republikanernes præsidentkandidat. Dermed kommer han efter alt at dømme i direkte kamp med sin mentor, Jeb Bush.

Marco Rubio fra Florida har mandag meldt sig ind i kapløbet om at blive Republikanernes præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Marco Rubio, den republikanske senator fra Florida, er mandag trådt ind i kampen om at blive sit partis præsidentkandidat ved næste års valg. Det skriver nyhedsbureauet AP ifølge Reuters.

»Jeg føler mig i særlig grad kvalificeret til at sælge Det Republikanske Parti som et parti, der vil forsvare den amerikanske drøm,« siger den 43-årige Marco Rubio til AP.

Han har været medlem af Senatet siden 2010, og i begyndelsen blev han af mange amerikanske medier og kommentatorer anset for at være en slags kronprins for »Tea Party-bevægelsen«, Det Republikanske Partis højrefløj. Senere har han bevæget sig nærmere den politiske midte, lyder analysen.

Marco Rubio er den tredje republikaner, som melder sig ind i præsidentkapløbet. I forvejen har senator Ted Cruz fra Texas og senator Rand Paul fra Kentucky offentliggjort deres præsidentdrømme.

Søndag trådte Demokraternes første kandidat, tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, ind på scenen.

Mens det er uklart, om der findes interne modkandidater, som ønsker at udfordre Clinton, ventes flere republikanske kandidater at melde sig i løbet af de kommende uger og måneder.

Et af de varmeste navne er Jeb Bush, der udover at være søn af en tidligere præsident og bror til en tidligere præsident har været guvernør i Florida. Jeb Bush har endnu ikke offentliggjort sit kandidatur, men alle peger på, at det blot er et spørgsmål om tid.

New York Times beskriver, hvordan Bush og Rubio har haft et tæt politisk parløb i Florida og opbygget et personligt venskab. Jeb Bush betegnes som en mentor for Marco Rubio, og det siges, at de to tidligere har haft en slags aftale om ikke at gå efter de samme poster. Deres forhold sættes nu på en alvorlig prøve, når alt tyder på, at de lægger billet ind på én og samme post.

Det amerikanske præsidentvalg foregår til november næste år, og inden skal både Demokraterne og Republikanerne igennem primærvalg og afstemninger i de enkelte stater for at finde deres præsidentkandidat. De første primærvalg holdes i januar 2016.