Florida er lettet efter Irmas rasen: »Ikke bare gik det bedre, end vi frygtede, men det gik faktisk godt«

Irma var slem, men ikke så slem som frygtet, siger Floridas guvernør. Men kæden af øer syd for fastlandet, Florida Keys, er stadig ikke farbare, og grimme overraskelser venter.

En dreng hjælper med oprydningen efter hans families benzinstation ved Everglades City i Florida oversvømmede ved orkanen Irma. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Efter orkanen Irma gik i land i Florida fulgte ødelæggelser, og efter ødelæggelserne følger nu en følelse af lettelse. For det var slemt, men ikke så slemt.

Floridas største byer - Miami, Tampa, Orlando og Jacksonville - oplevede oversvømmelser og væltede beboelsesvogne, træer og flyvende løsøre. Men som Tampas borgmester, Bob Buckhorn, sagde ved en pressekonference mandag: »Det ser godt ud. Ikke bare gik det bedre, end vi frygtede, men det gik faktisk godt. Der var ikke for mange oversvømmelser og ødelæggelser. Jeg vil ikke sige, at alt er i orden, men skaderne er ikke mere end vi kan klare,« sagde han ifølge bl.a. New York Times.

Floridas guvernør, Rick Scott, var enig. Han overfløj natten til tirsdag dansk tid de værst ramte områder, og han sagde bagefter: »Jeg så ikke de skader, som jeg frygtede, at jeg ville se. Stormfloden har ikke ødelagt, hvad jeg troede, at den ville ødelægge,« sagde han bagefter.

Ødelæggelser er naturligvis relative, og følelsen af lettelse hænger også sammen med, at orkanen Irma før sin landgang var blevet præsenteret som noget nær dommedag. Guvernør Scott iværksatte den største evakuering i Floridas historie, og han talte om, at hvis man ikke evakuerede, ville man ikke kunne få nogen redningshjælp, hvis det gik galt.

Så galt gik det ikke, men på ø-kæden Florida Keys og på andre øer i Caribien, bl.a. de tidligere Dansk-Vestindiske øer, vil man givetvis ikke sige som f.eks. borgmesteren i Tampa.

Ifølge Miami Herald er øerne i Florida Keys stadig afsondret fra fastlandet. 42 broer forbinder øerne med resten af Florida, og tirsdag morgen dansk tid var kun seks af dem farbare. Redningspersonel kunne således kun flyve og ikke køre til den sydligste by på øerne, Key West, og det er uvist hvor mange omkomne, man vil finde i ruinerne. Øerne har små 80.000 beboere, og 10.000 af dem blev tilbage og lod sig ikke evakuere, oplyser Miami Herald.

El-master er revet op, kablerne ligger på vejbanen, motorbåde og sejlskibe ligger spredt overalt, beboelsesvogne er slået itu, der er hverken strøm, rindende vand eller kloakfacilliteter, og der vil ifølge myndighederne gå »uger før vi kan vende tilbage til hverdagen,« skriver Herald.

Irma har foreløbigt kostet 48 mennesker livet - ti i USA og 38 i Caribien.