Florence har kostet de første menneskeliv: Få overblik over kaosset på USAs østkyst

Den frygtede tropiske storm Florence har nu ramt den amerikanske østkyst, hvor den kan skabe en af største naturkatastrofer i nyere tid. Især regnen kan være dødbringende. Berlingske opdaterer med seneste nyt.

Redningsarbejdere prøver at hjælpe borgere i byen New Bern, hvor en række floder er gået over deres bredder. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag eftermiddag - dansk tid - er den frygtede tropiske storm Florence gået i land i staten North Carolina.

Dermed har den amerikanske østkyst taget hul på flere dages voldsomt kaos. Florence frygtes at kunne skabe en stor naturkatastrofe på den amerikanske østkyst med meterhøje oversvømmelser, enorme ødelæggelser og dødsfald til følge.

Her er, hvad vi ved:

  • I kystbyen Wilmington har Florence nu kostet menneskeliv. Mindst fem mennesker er omkommet. Blandt dem er en mor og hendes baby, efter et træ er væltet ned over deres hus, oplyser det lokale politi på Facebook. Desuden har en mand mistet livet, efter han fået elektrisk stød af en generator, skriver New York Times.
  • Der er blevet målt vindstød på 169 kilometer i timen, efter Florence gik gået i land klokken 7.15 amerikansk tid i Wilmington. Det er den kraftigste vind målt i byen siden 1958, skriver Wall Street Journal.
  • Særligt regn og oversvømmelser forventes at blive et problem. Selvom Florence er blevet nedjusteret fra en kategori 2-orkan til en tropisk storm, vil den udløse gigantiske mængder af nedbør – mange steder over en halv meter regn – hvilket ifølge USAs Nationale Orkan Center vil føre til »katastrofale« og »livstruende« oversvømmelser.
  • Alene i North Carolina har mere end 760.000 mennesker mistet strømmen ifølge Bloomberg.
  • Redningsarbejdere havde fredag morgen - amerikansk tid - allerede løftet mere end 200 mennesker ud af de stigende vandmasser, som har ramt North Carolinas kystbyer. Ifølge avisen New York Times forsøger redningsarbejdere at nå frem til flere hundrede personer, som er fanget på tage huse og biler i byen New Bern, hvor en række floder er gået over deres bredder.

Wilmington på North Carolinas østkyst, hvor Florence først gik i land. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO.

  • Flere steder frygtes huse at komme til at stå i vand op til første sals højde. North Carolina kan få 10 billioner gallon regn – svarende til omkring 38 billioner (38 million millioner) liter vand - siger meteorologen Ryan Maue fra weathermodels.com til CNN.
  • Florence bevæger sig ifølge USAs Nationale Orkan Center henover North Carolina med en fart på 5 kilometer i timen - omtrent samme hastighed som en gående person. Den langsomme fart betyder, at den skaber større regnmængder i de ramte områder.
  • »Det her er kun begyndelsen. Der er stadig stadig 24 eller 36 timer, hvor vi står med en betydelig trussel,« sagde Jeff Byard fra FEMA - USAs center for katastrofehåndtering - da den tropiske storm gik i land.
  • Fredag holder langt de fleste skoler i de udsatte områder lukket, og omkring 1.200 flyvninger til og fra området er aflyst. Seks atomkraftværker ligger på Florences mulige vej ind i landet. Et af dem er lukket ned, og de andre er forberedt på nedlukning.
  • 26.000 mennesker har fredag i al hast været tvunget til at opsøge beskyttelsescentre i North Carolina, da de ikke nåede at flygte fra uvejret i tide.

Denne visualisering af de mulige oversvømmelser - lavet af det amerikanske vejr-medie The Weather Channel - er gået viralt på Twitter.

Myndighederne har beordret mere end én million mennesker til at forlade deres hjem. Og to store motorveje har de seneste dag kun været åbne i én retning: væk fra kysten og ind til sikkerhed dybere inde i landet.

Mange hundredtusinder har taget flugten, men myndighederne har været bekymrede over, at en del alligevel er blevet tilbage i deres hjem trods klare advarsler om, at stormen kan blive så voldsom, at ingen redningsarbejdere kan komme til undsætning.

Lørdag forventes Florence at fortsætte sine ødelæggelser i vestlig retning og ramme South Carolina, inden den tropiske storm vil dreje mod nord og risikere at gøre skade i Virginia og Kentucky.

Mens Florence, der er blevet nedjusteret fra orkan til tropisk storm, stadig lever på den amerikanske østkyst, raser også tyfonen Mangkhut på Filippinerne. Men hvad er forskellen egentlig på en tyfon og en orkan? Det forklarer CNN i denne video.