Flip-flopper på toppen

Kan man købe verdens mægtigste embede? Mitt Romney gør forsøget. Men det er på salgssiden, at mormonen fra Massachusetts har et problem.

Foto: Adam Hunger/Reuters

WASHINGTON: At studere Mitt Romneys livsforløb er til at få åndenød af.

Søn af en guvernør og præsidentkandidat. En top-uddannelse fra USAs bedste universiteter. Mønster-karriere inden for mormon-kirken. Succesrig forretningsmand med over en milliard kroner på hjemmekontoen. Tidligere direktør for vinter-OL 2002 i Salt Lake City, der kørte med dundrende underskud, indtil Romney kom til og mirakuløst fik vendt det til et trecifret overskud. Tidligere guvernør for staten Massachusetts. Far til fem drenge og elleve børnebørn, og trods alt dette - eller måske derfor - render han rundt med en fysik som en tyve år yngre mand.

Det er af det stof, statsledere bliver skabt. Det vil sige - næsten, i hvert fald. For gå lige listen igennem en gang til og se, om De kan få øje på problemet? Rigtig gættet.

Mitt Romney tilhører Jesu Kristi Kirke af Sidste Dage Hellige, og som den første siden katolikken John F. Kennedy i 1960 har han offentligt måtte forklare - og forsvare - sin tro over for skeptiske partifæller.

Der er delte meninger om, hvor vidt det er lykkedes. Nogle mener, at han effektivt fik folks øjne op for, at politiske kandidater ikke skal bestå en religiøs test. Andre siger, at mormonerne har så underlige skikke, at Romney kan gøre hverken fra eller til - partiets evangeliske base kan ikke drømme om at stemme på ham.

Tallene nuancerer imidlertid billedet. Mitt Romney står faktisk med pæne chancer for at vinde både i Iowa og New Hampshire, og sker det, plejer det at give medvind i de kommende valg.

Grunden til, at han klarer sig så godt i de to første valgstater, handler ikke så meget om politik. Hvad han egentlig vil i Det Hvide Hus udover magten, står hen i det uvisse, og han har mere end een gang skiftet holdning på stort set alle punkter, der er vigtige for en republikaner. Før var han tilhænger af abort, nu er han imod. Før var han tilhænger af våbenkontrol, nu er han imod. Før var han åben over for homoseksuelles rettigheder, nu er han imod. Og Romney taler end ikke længere højt om sit politiske svendestykke som guvernør, da han fik lavet en førsteklasses sygesikring til alle borgere i Massachusetts. Problemet er, at den minder mere om en demokratisk plan end en republikansk.

Hans succes i målingerne handler kynisk sagt om penge. Milliardæren Romney har åbnet for familieformuen og brugt penge i valgkampen som ingen andre, og vinder han, vil det blive set som beviset på, at alt kan købes. I første omgang den republikanske nominering, senere måske endda Det Ovale Værelse.

Men først er der lige det der mormon-spørgsmål.