Flertal tegner sig for at afsætte Sveriges regering

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at det ikke er ansvarligt at kaste landet ud i en politisk krise på nuværende tidspunkt.

Jeg agter ikke at medvirke til at afmontere det svenske folkhemmet, siger Vänsterpartiets formand, Nooshi Dadgostar. Hun er klar med en mistillidsdagsorden og baggrunden er regeringens forlag om at sætte husler fri i nybyggeri. 10060 Henrik Montgomery/Tt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at det ikke er ansvarligt at kaste landet ud i en politisk krise på nuværende tidspunkt.

»At kaste Sverige ind i en politisk krise nu, hvor vi stadig er inde i en pandemi, er ikke ansvarligt,« siger Löfven i en kritik af Vänsterpartiet. Partiet er normalt parlamentarisk støtte for hans socialdemokratiskledede regering.

Den svenske statsminister siger, at han finder Vänsterpartiets ageren »overilet«.

Löfven understreger, at regeringen slet ikke er i nærheden af et forslag om fri fastsættelse af huslejer i nybyggerier. Han finder, at der ikke er behov for at forhandle nu, da der allerede er indgået aftaler på området.

»Der er ikke tale om, at vi nu skal til at forhandle på noget sidespor med Vänsterpartiet. Vi har en aftale fra januar, og den skal stå ved magt,« siger han om muligheden for at forhandle med Vänsterpartiet om huslejepriserne.

Vänsterpartiet (V) i Sverige fortalte tidligere på dagen, at det vil forsøge at vælte regeringen i en sag om nybyggeri og huslejer.

V's leder, Nooshi Dadgostar, sagde på et pressemøde torsdag, at hun ikke har tillid til Löfven.

Det fik straks det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna til at fremlægge et forslag i Riksdagen om mistillid til regeringen. Desuden har Moderaterna og Kristdemokraterna sagt, at de vil stemme for et mistillidsvotum til Löfven.

»Men disse fire partier er ikke enige om sagen, og de har ingen fælles plan for Sveriges fremtid,« siger Löfven, som holdt et pressemøde torsdag eftermiddag.

»De fire partier skylder befolkningen en forklaring om, hvilket regeringsalternativ de står for,« siger han.

Flertallet i mistilliden til Lörven i den nuværende situation kommer fra det yderste højre til det yderste venstre i Riksdagen. Fra det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna til Vänsterpartiet.

Dadgostar har krævet, at Hyresgästföreningen, der bedst kan sammenlignes med Lejernes LO i Danmark, får et sæde og medbestemmelse i det lovforberedende arbejde.

Hun havde sat en frist til klokken 11 torsdag, ellers ville hun gøre alvor af sin trussel om en mistillidsdagsorden. Vänsterpartiet siger, at det satser på en afstemning om mistillid senest mandag.

/ritzau/TT