Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Al yderligere indvandring fra overvejende muslimske lande bør stoppes.
Det er budskabet fra et flertal i ti EU-lande, ifølge en stor europæisk undersøgelse, som den britiske tænketank Chatham House har gennemført blandt mere end 10.000 borgere i 10 EU-lande: Belgien, Frankrig, Grækenland, Ungarn, Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland og Østrig.
54,6 procent i målingen støtter udsagnet »al yderligere indvandring fra overvejende muslimske lande bør standses«. 20,1 procent er imod, mens 25,3 procent forholder sig neutralt.
Særligt kritiske over for muslimsk indvandring er befolkningerne i Østrig, Polen, Ungarn, Frankrig og Belgien. I Polen er hele 71 procent for et stop, mens det kun gælder 41 procent i Spanien, det mindst kritiske lande.
Ifølge Flemming Mikkelsen, doc.scient.pol på sociologisk institut ved Københavns Universitet og forfatter til en række bøger om integration og indvandring, er undersøgelsens resultat ikke så overraskende.
»Frygten er forventelig. I takt med de terrorangreb, man har set i Tyskland, Frankrig og andre europæiske lande er flygtninge og indvandrere blevet gjort til muslimer som samlet gruppe. Medierne er med til at køre det op, og det er måske forståeligt nok, for der bliver jo dræbt mange mennesker i terrorangrebene. Det bliver udpenslet, og det skaber en frygt i befolkningerne,« siger han og tilføjer: »Overskriften er ikke, om det er flygtninge og indvandrere, men at det er muslimer, der gør det.”
Han peger på, at frygten bliver øget af emnets høje placering i den samfundsmæssige debat.
»Toneangivende politikere, medier og organisationer taler alle i samme retning: Om faren for muslimer. Man kan sige, at samfundets dominerende institutioner med få undtagelser kører med på den vogn.«
Undersøgelsen er foretaget, før den amerikanske præsident Donald Trump underskrev sin erklæring om at stoppe al indrejse fra syv overvejende muslimske lande i 90 dage. Den beslutning har dermed ikke påvirket europæsernes holdning.
Undersøgelsen fra Chatham House indbefatter ikke Danmark. Herhjemme pegede en Wilke-måling i efteråret i den modsatte retning: Et flertal af danskerne var ifølge undersøgelsen imod Dansk Folkepartis forslag om at afvise alle flygtninge fra muslimske lande i fire til seks år.
Forslaget kom sidste sommer fra DFs udenrigsordfører Søren Espersen og skabte dengang voldsom debat. Ifølge Wilkes måling, som Morgenavisen Jyllands-Posten bragte, var 51,1 pct. af vælgerne imod forslaget, mens 37,4 pct. støttede det.