Flere russiske forskere med viden om særlig våbenteknologi er anholdt

Tre russiske forskere er inden for kort tid blevet anholdt og sigtet for landsforræderi.

I 2020 var den russiske præsident Vladimir Putin på besøg hos Ruslands videnskabsakademi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexei Nikolsky
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag blev en ledende russisk forsker inden for hypersonisk flyvning anholdt efter mistanke om forræderi.

Det skriver et russisk statsmedie ifølge CNN.

Og han er ikke den første. I løbet at sommeren er to andre forskere også blevet anholdt efter mistanke om forræderi.

Den seneste, Alexander Shiplyuk, er direktør for Instituttet for teoretisk og anvendt mekanik ved den sibiriske gren af Ruslands Videnskabsakademi.

Ifølge instituttets hjemmeside er den russiske forsker leder for et teknologisk laboratorium, der arbejder med hypersonisk teknologi. En teknologi, som flere lande forsker i at bruge til missiler, der teoretisk set kan bevæge sig med op til fem gange lydens hastighed foruden at være lettere at styre og sværere at forsvare sig mod end traditionelle missiler.

Instituttets videnskabelige direktør, Vasily Fomin, sagde ifølge det russiske nyhedsagentur TASS, at Shiplyuk blev varetægtsfængslet i Lefortovo-fængslet i Moskva.

Den 27. juni blev forsker Anatoly Maslov fra samme institut anholdt efter mistanke om overførsel af statshemmelige data om hypersoniske missiler.

Nogle dage senere, 30. juni, blev forskeren Dmitry Kolker fra Instituttet for laserfysik – også ved Ruslands Videnskabsakademi – anholdt og varetægtsfængslet for landsforræderi. Han skulle angiveligt have samarbejdet med Kinas sikkerhedstjenester, skrev Reuters ifølge CNN.

Kolker var diagnosticeret med kræft i stadie fire og døde, mens han blev overført fra sin varetægtsfængsling.

Rusland, Kina og USA arbejder alle på at udvikle hypersoniske svævefly, som teoretisk set kan flyve under radaren og rundt om missilforsvar ved hypersonisk hastighed. Noget som eksperter mener er meget svært at forsvare sig imod.

Rusland har allerede hævdet, at landet har denne form for våben i sit arsenal, hvilket Putin i 2018 kaldte for »praktisk talt usårlige« for det vestlige luftforsvar, ifølge CNN.