Flere personer meldes dræbt efter synkrone angreb i Teheran

En eksplosion ved Ayatollah Khomeinis mausoleum i den sydlige del af Teheran har angiveligt dræbt flere. Synkront har der været skyderi ved det iranske parlament, hvor en mulig gidselsituation udspiller sig. Et tredje angreb skulle være blevet afværget.

Det iranske parlament (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: BEHROUZ MEHRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest opdateret kl. 13.32.

Mindst 12 personer er dræbt og flere såret i to synkrone angreb i den iranske hovedstad Teheran. Det skriver flere iranske medier.

Tallet er dog ikke officelt bekræftet og der har været flere forskellige meldinger formiddagen igennem.

Onsdag morgen ramte en eksplosion Ayatollah Khomeinis mausoleum i den sydlige del af Teheran. Forinden havde to gerningsmænd skudt omkring sig i området.

Nogle medier skriver, at der var tale om en selvmordsbomber, mens andre skriver, at gerningsmanden tog sit eget liv med cyanid, og andre igen skriver, at iranske myndigheder har anholdt en kvindelig formodet gerningsmand og dræbt en anden.

Det iranske tv-station Press TV har lagt denne korte video på Twitter, der angiveligt viser eksplosionen i krypten.

Samtidig blev det iranske parlament, der ligger 20 km fra mausoleet, angrebet af bevæbnede gerningsmænd. Mindst en vagt er angiveligt dræbt ved angrebet i parlamentet.

Angreb betegnes som terror

Ifølge det iranske nyhedsbureau IRIB var der tale om flere angribere, der ifølge den iranske viceindenrigsminister var klædt ud som kvinder.

»Der var tre angribere bevæbnet med Kalashnikov-rifler og en med en colt-pistol,« siger parlamentsmedlem Elyas Harzrati ifølge BBC til det iranske nyhedsbureau.

En af gerningsmændene er blevet dræbt, mens en anden detonerede en selvmordsvest.

Området omkring parlamentet er stadig afspærret og der har dagen igennem været forvirring om, hvorvidt angrebet er overstået, da en gidselsituation efterfølgende udspillede sig i parlamentet. Fire personer blev angiveligt holdt som gidsler, men ifølge flere medier er angrebet nu slut.

Et tredje angreb forhindret

Et tredje angreb skulle desuden være blevet forhindret af de iranske myndigheder.

»Her til morgen har to terrorgrupper angrebet parlamentet og ayatollah Khomeinis krypt. Medlemmer af en tredje gruppe blev anholdt, før de kunne udføre endnu et angreb,« skriver ministeriet for efterretninger ifølge det iranske medie Irib.

Islamisk Stat har påtaget sig skylden for angrebene og har offentliggjort en video, der angiveligt er fra parlamentsbygningen.

Udenrigsministeriets Borgerservice råder danskere i Teheran til at holde sig inden døre og ringe hjem, hvis man har brug for hjælp.