Flere personer anholdt og tiltalt: De indsamler hemmelig information med »stor betydning for Sveriges sikkerhed«

En række personer har på ulovlig vis indsamlet hemmelig information om militæranlæg og bygninger i Sverige. Men intet tyder på, at de er spioner.

I Sverige er der over ti igangværende sager om personer, der har indsamlet hemmelig information om landets forsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong/Action Images/Ritzau Scanpix

En 47-årig mand er blevet tiltalt for at have forsøgt at indsamle informationer om 37 militære anlæg og bygninger, som »har stor betydning for Sveriges sikkerhed«.

Det skriver den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse mandag. Manden er nu blevet tiltalt for »grov uautoriseret opbevaring af hemmelige oplysninger«, men hvorfor han har gjort det, melder tiltalen ikke noget om.

Det gælder ikke bare ham. Faktisk er der lige nu over ti igangværende sager med den samme tiltale. Flere andre personer har indsamlet lignende hemmelig information om det svenske forsvar. Men ingen af dem er mistænkt for spionage.

»Det er ekstremt alvorligt,« siger kammeradvokat Mats Ljungqvist i den pressemeddelelse om sagen, som den svenske anklagemyndighed mandag sendte ud.

»Forbrydelsen er grov, eftersom den vedrører forhold, der har stor betydning for Sveriges sikkerhed. Grunden til, at han ikke tiltales for spionage, er, at vi ikke har kunnet finde nogen koblinger til fremmede magter,« siger han i pressemeddelelsen.

I august beskrev Berlingske, hvordan en mand i 40erne var blevet anholdt for samme forbrydelse.

Han var mistænkt for i flere år at have fotograferet og foretaget systematisk kortlægning af landets militære anlæg – og han nåede at kortlægge mindst 36 steder, inden han blev anholdt, lød det dengang.

Heller ikke ham kunne Anklagemyndigheden forbinde med udenlandske efterretningstjenester. Men da hans sag for nylig blev ført i Göteborg, blev han idømt et års fængsel for forbrydelsen.

»Vi vil prøve at fange dem, som bliver ved med at drive den her virksomhed, og vi kommer til at fortsætte med at tale med personer, som har indhentet den her slags materiale,« sagde Mats Ljungqvist til nyhedsbureauet TT, da den første person blev dømt.