Flere israelske bosættelser er på stjålen jord

Jødiske bosættelser er ifølge en ny rapport i stor stil etableret på jord, som Israel beslaglagde efter militær ordre – i strid med både international og israelsk lov.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end hver tredje jødiske bosættelse på den besatte Vestbred er bygget på privat palæstinensisk jord, som midlertidigt blev beslaglagt af militæret af »sikkerhedsårsager.« Det fremgår af en ny rapport fra Den civile Administration, som det israelske forsvarsministerium har forsøgt at forhindre offentliggørelsen af.

Ministeriet har nægtet at frigive informationerne og fortalte for en måned siden en israelsk ret, at deres offentliggørelse ville »skade statens sikkerhed og internationale relationer«.

Sikkerhedskilder beskriver statistikken som »vanskelig« og giver udtryk for, at den vil skabe problemer for Israel både i Washington og i Israels eget retssystem.

Slag mod demokratier
Organisationen »Peace Now«, som opdagede informationerne, siger, at de beviser, at de fleste jødiske bosættelser er illegale endda ifølge israelsk lov. Organisationen kalder forsøget på at skjule dataene for et »slag mod demokratiet.«

Ifølge Den civile Administration viser data fra oktober 2006, at 44 ud af 120 bosættelser på Vestbredden »i en vis udstrækning« er baseret på land taget efter militær ordre. Det meste af denne jord er privat palæstinensisk ejendom.

International lov tillader beslaglæggelsen af besat land, men kun til militært brug. Israel har bygget mange bosættelser ved hjælp af den militære ordre i strid med en regeringsbeslutning fra 1979, der forbød opførelsen af jødiske bosættelser på privat palæstinensisk land.

En undersøgelse foretaget af den israelske avis Haaretz viser, at mindst 19 bosættelser ud af 44 etableret på jord, som er inddraget efter militær ordre, er bygget efter 1979.

Bosættelserne, som rapporten angår, inkluderer flere af Israels store bosættelser, der i dag er byer med børnehaver, universiteter og gamle olivenlunde, som er flyttet dertil. Ariel, Kiryat Arba og Efrat, tre af de største bosættelser på Vestbredden, har titusindvis af indbyggere og har eksisteret i årtier.

»Systematisk tyveri«
Advokaten Michael Sfard repræsenterer flere palæstinensere, hvis jord er blevet taget af bosættelser. Han siger til avisen Haaretz, at dataene viser »systematisk tyveri af jord med det formål at etablere bosættelser«. Advokaten mener, at denne praksis blev udført via en »fiktiv og komplet illegal brug af termen »militær nødvendighed«.«

Juridiske eksperter vurderer, at det vil være svært for den jødiske stat at overbevise Israels Højesteret om, at »militær nødvendighed« retfærdiggør bosættelserne, når så mange af dem er bygget på denne vis.

Frem til slutningen af 70erne blev de fleste bosættelser opført på jord, der var beslaglagt efter militær ordre. Men en højesteretsdom statuerede i 1979, at der ikke var »sikkerhedsgrunde« til at opføre bosættelsen Elon Moreh. Derpå besluttede den daværende regering, at bosættelser kun måtte opføres på statens land, og militærordrer har officielt ikke længere været brugt til formålet.

Det israelske militær udtalte til sit forsvar:

»Disse ordrer står ved magt, indtil de annulleres. I nogle af disse bosættelser var en del eller al jorden erklæret »statsligt land« samtidig, men beslaglæggelsesordren er ikke blevet annulleret hverken helt eller delvist.«

Israels nærmeste allierede, USA og europæiske lande, har ofte kritiseret Israel for landets bosættelsespolitik. Men helt eller delvist at rømme bosættelser er en følsom sag i Israel. Det vakte stor furore, da staten i efteråret 2005 rømmede Gaza-striben og dermed også nedlagde de israelske bosættelser i Gaza.

Israels premierminister Ehud Olmert sagde i weekenden til amerikanske gæster, at Israel ikke vil konstruere nogen nye bosættelser, men vil fortsætte med at bygge i eksisterende bosættelsesblokke og i Jerusalem.