Flere hundrede børnesoldater frigivet i Sydsudan

Oprørsgrupper i Sydsudan har frigivet de første 280 børnesoldater ud af over 3.000, der løbende vil blive sat fri, oplyser UNICEF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

280 børnesoldater er tirsdag blevet frigivet af oprørsgrupper i Sydsudan. Det er de første børnesoldater, der frigives af en gruppe på over 3.000, og man forventer, at de resterende vil blive sat fri i løbet af den kommende måned.

Det oplyser UNICEF, der kalder begivenheden for en af de største demobiliseringer af børnesoldater nogensinde.

»Det her er et eksempel på et langt og sejt arbejde for at få de krigsførende parter til at opgive brugen af børnesoldater. I den tid jeg har været i UNICEF, og det har jeg været i rigtig mange år, har jeg ikke før set så mange blive frigivet. Det er rigtig stort,« siger UNICEFs generalsekretær i Danmark, Steen M. Andersen.

Børnene, der alle er i alderen 11 til 17 år, blev tvangsrekrutteret til borgerkrig af en oprørsgruppe ledet af David Yau Yau, som startede en voldelig kamp, da han tabte valget i Sudan i 2010. Året efter blev Sydsudan uafhængigt af Sudan.

Steen M. Andersen mener, at ønsker om at overtage regeringsmagten kan have fået oprørsgruppen til at frigive børnesoldaterne.

»Hvis sådan en gruppe på et tidspunkt gerne vil sidde med regeringsansvaret, så betyder det altså noget, hvordan man bliver set på af FNs generalforsamling og verdenssamfundet,« forklarer han.

FN vil nu sørge for, at de befriede børn får mad, tøj og bliver undersøgt af læger. Men det er straks sværere at føre børnene tilbage til samfundet, forklarer generalsekretæren.

»Det vil ofte være et meget langt og kompliceret forløb, fordi børnene er hårdt psykisk ramt og skal forstå, at de har lavet noget totalt forkert, selvom mange af dem har været presset ud i det,« siger han.

I alt er over 12.000 børn de seneste år blevet tilbageholdt af forskellige sydsudanske oprørsgrupper, der bruger børnene i krigen, oplyser UNICEF.