»Flere har skudsår og granatsplinter i ansigtet«

Der meldes om mindst 15 dræbte i Kiev, hvor der torsdag morgen er blevet skudt med skarpt og kastet med molotovcocktails. Berlingskes korrespondent, Simon Kruse, var tæt på kamphandlingerne.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Kievs gader blev torsdag morgen omdannet til en krigszone, da politi og demonstranter på ny tørnede sammen på Uafhængighedspladsen, hvor Berlingske-korrespondent Simon Kruse var til stede.

Han beretter, at der blev skudt med skarpt på begge sider, og at offensiven var så stor, at politiet blev presset til et hastigt tilbagetog.

»Der var en konstant lyd af skud, og jeg så mindst én oppositionskriger med en riffel. Det var tilsyneladende ikke kun politiet, der skød med skarpt. En demonstrant fortalte, at det gør sig gældende på begge sider,« siger Simon Kruse.

En politibetjent bekræfter over for BBC, at politiet har skudt med skarpt mod voldelige demonstranter, og ifølge en række internationale medier har kampene kostet flere liv. En Reuters-fotograf fortæller, at han har set mindst 15 dræbte i civilt tøj på Uafhængighedspladsen.

TV-billeder har desuden vist aktivister i militærtøj føre adskillige uniformerede betjente væk. Ifølge ubekræftede meldinger holdes op mod 50 betjente som gidsler af demonstranterne.

Simon Kruse kalder torsdagens kampe de hårdeste i den tre måneder lange konflikt.

»Der blev lynhurtigt organiseret små felthospitaler, hvor de sårede blev bragt hen. Og jeg så mange sårede demonstranter, flere med skudsår og granatsplinter i ansigtet. Der er uden tvivl også mange sårede politifolk, og måske også dræbte. Det siger en del af demonstranter i hvert fald,« fortæller Simon Kruse.

»Det var en kæmpe offensiv. Demonstranter har generobret områder, som de tabte i tirsdags, blandt andet Det Ukrainske Hus, der var en base for dem. Lige nu er demonstranter ved at genopbygge barrikader. Der er dannet lange kæder af folk, som rækker planker, plader og bildæk fra hånd til hånd. Der står en kommandant og slynger ordrer ud, hvor frontlinjen skal gå,« siger han.

Onsdag aften indgik præsident Viktor Janukovitj og en aftale om »våbenhvile« med oppositionslederne, men demonstranterne har tilsyneladende set stort på aftalen fra begyndelsen.

»Det kan tyde på, at der er en voksende afstand mellem de væbnede demonstranter og oppositionslederne. De væbnede demonstranter er ikke i humør til kompromis og stoler ikke på, at forhandlingerne kan føre til noget. De står fast på deres ultimative krav om, at Janukovitj skal gå ad helvede til,« siger Berlingskes korrespondent i Kiev.

Én af oppositionslederne, Vitali Klitsjko, erkender torsdag formiddag, at situationen i den ukrainske hovedstad er ude af kontrol.

Urolighederne har desuden resulteret i, at et planlagt møde mellem tre EU-udenrigsministre og Janukovitj er blevet aflyst. Mødet blev betegnet som afgørende for, om EU indfører sanktioner mod landet eller udvalgte politikere.