Flere forgiftet af brændende atomubåd

Giftige dampe fra den brændende atomubåd i Murmansk har sendt mindst 11 personer på hospitalet. Slukningsarbejdet fortsætter.

Den russiske atomubåd Yekaterinburg blev fotograferet, da den tidligere på året lå ved kaj på flådebasen i Murmansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/RUSSIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 11 personer er nu kørt på hospitalet efter at have inhaleret giftige dampe fra den russiske atomubåd, som torsdag brød i brand på et skibsværft i Murmansk. Samtidig fortsætter slukningsarbejdet på den 167 meter lange undervands-kolos. Det skriver flere russiske medier fredag formiddag.

De første meldinger fra det russiske Katastrofeministerium gik ellers på, at alt var under kontrol, og at ingen personer var kommet til skade. Ved samme lejlighed oplyste ministeriet til nyhedsbureauet Interfax, at ubådens to atomreaktorer var slukkede, og at der ikke var noget radioaktivt udslip.

Det er uvist, hvor mange personer der befinder sig inde i ubåden, men beredskabsfolk er gået om bord for at måle temperaturer og kuldioxidniveauer, oplyser Ruslands forsvarsministerium.

- Ifølge meldinger fra stedet er baggrundsstrålingen i og uden for ubåden fin, siger en repræsentant fra ministeriet til russiske RIA Novosti.

Ubåden, som hedder Yekaterinburg, har været i brug siden 1985 og kan rumme op til 16 interkontinentale raketter. Så sent som i sommer deltog den i en flådeøvelse, hvor den blandt andet affyrede et interkontinentalt missil, meddeler TV-stationen Russia Today.

En massiv røgsøjle og ti meter høje flammer skabte torsdag frygt for radioaktivt udslip. Men myndighederne var hurtige til at berolige befolkningen.

Radioaktiv kirkegård

Området omkring Murmansk er berygtet for dets atomkirkegårde, hvor udtjente atomubåde og deres reaktorer ruster op under åben himmel eller på havets bund.

Under Den Kolde Krig var Ruslands flåde enorm, men op igennem 1990erne er den skrumpet gevaldigt ind. Økonomien er hårdt presset, og mange af den nordlige flådes ubåde ligger i dok på ubestemt tid. Mere end tusind marinefartøjer er sendt til ophugning.

Af de 114 ubåde, som i 1990 sejlede verdenshavene tynde, var der blot 28 tilbage i 2000.