Flere demokrater boykotter Netanyahus tale i Kongressen

Forholdet mellem Israel og USA er på frysepunktet, og en fjerdedel af Demokraterne i Kongressen i USA vil ikke møde op, når Israels premierminister tirsdag holder tale.

Benjamin Netanyahu i den amerikanske kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fjerdedel af demokraterne i den amerikanske kongres har besluttet ikke at møde op, når Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, holder tale i Kongressen tirsdag eftermiddag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forholdet mellem USA og Israel er historisk dårligt. Ifølge præsident Barack Obamas folk forsøger Israel at sabotere USAs atomforhandlinger med Iran, mens Israel derimod mener, at den diplomatiske kurs over for Iran truer Israels sikkerhed.

Netanyahu ventes tirsdag at tale dunder mod Obamas diplomatiske arbejde i forhold til at nå en atomaftale med Iran.

Flere fremtrædende demokrater har givet udtryk for, at en skarp Iran-tale i Kongressen vil modarbejde de internationale bestræbelser på at nå en aftale.

Det er Republikanernes formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, der har inviteret Benjamin Netanyahu til at tale i Kongressen. John Boehner har angiveligt indrømmet, at han med vilje holdt det hemmeligt for Det Hvide Hus, så Obama-administrationen ikke kunne blande sig.

Allerede her starter balladen, for ifølge den amerikanske, prisvindende historiker og forfatter Elizabeth Cobbs Hoffman er det forfatningsstridigt.

Barack Obama forsøgte mandag at stoppe mistanken om, at forholdet mellem USA og Israel er på vej til et brud.

»Jeg tror ikke, det er permanent ødelæggende,« sagde han til Reuters.

»Jeg mener, det er en distraktion fra det, der bør være vores fokus. Og vores fokus bør være: Hvordan stopper vi Iran fra at få atomvåben,« lød det fra den amerikanske præsident.

17. marts er der valg i Israel, men Benjamin Netanyahu har afvist, at hans tale i Kongressen har noget andet fokus end Israels overlevelse.