Flere børn og unge blandt flygtninge: »Vi blev behandlet som slaver«

Andelen af børn og unge blandt migranterne og flygtninge er fordoblet. Og de er særlige sårbare over for overgreb, misbrug og udnyttelse, fastslår ny rapport fra UNICEF

Mange af de migranter, der står til havs fra de libyske strande, tilbageholdes nu af den landets kystvagt og eskorteres tilbage til det borgerkrigsramte nordafrikanske land. Arkivfoto:  AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD TURKIA

68 procent af af de knap 500.000 migranter og flygtninge, der har taget turen over den centrale del af Middelhavet til Europa siden 2016. er børn og unge, og langt de fleste af dem har været udsat for en eller anden form for misbrug eller udnyttelse. Det kan blandt andet være tvangsarbejde, seksuel udnyttelse, vold, børneægteskab og tilbageholdelse.

Det fremgår af ny rapport fra UNICEF, FNs børneorganisation, og IOM, der er FNs organisation vedrørende migration.

Rapporten bygger blandt andet på samtaler med omkring 11.000 unge og børn, der har taget turen over Middelhavsruten, og UNICEF og IOM dokumenterer, at 8 ud af 10 i denne gruppe har været ofre for misbrug eller udnyttelse.

En af dem er den 17-årige Sanna fra det lille vestafrikanske land, Gambia. Han havde som titusindvis af andre migranter og flygtninge taget turen gennem Sahara til Libyen i nordlige Afrika, hvor han var villig til at påtage sig et hvilket som helst job for at tjene penge til turen over Middelhavet.

»Men indimellem nægtede libyerne at betale os,« fortæller den 17-årige dreng i rapporten. »Og hvis vi tog det op over for dem, tog de en pistol frem. Du kan intet gøre. Vi blev behandlet som slaver,« siger Sanna.

Flest fra Nigeria

Flertallet af børnene og de unge i de overfyldte gummibåde kommer fra Nigeria efterfulgt af netop Gambia samt Guinea, Eritrea og Bangladesh, og langt de fleste er rejst ud fra Libyen.

Af de 68 procent unge var knap halvdelen - 22 procent - børn mellem 14 og 17 år, fremgår det af rapporten, der har fået titlen Harrowing Journeys (Rystende Rejser på dansk).

Sidste år var mindst 100.000 af migranterne og flygtninge under 18 år, og over de seneste ti år er denne gruppe fordoblet.

Særlig risiko for sorte

Ifølge rapporten har sorte børn og unge fra et afrikansk land syd for Sahara en betydelig større risiko for at opleve overgreb, misbrug og udnyttelse. Hele 88 procent svarer, at de er blevet udnyttet og misbrugt, og de racistisk betingede overgreb forekommer i høj grad i Libyen, men også i Europa.

»Det er sygt mange,« siger generalsekretær i dansk UNICEF, Steen M. Andersen, med henvisning til, at 8 ud af 10 har været ofre for misbrug eller udnyttelse.

Det gælder blandt andet tvillingeparret Aimamo og Ibrahim på 16 år. De forlod Gambia af egen drift fortæller de, og der rejse blev betalt af folk, som de skulle arbejde for i Libyen. Sammen med 200 andre afrikanere fra det sydlige Afrika arbejdede de på en gård i to måneder, hvor den stod på klø og trusler.

Når arbejdsdagen var oppe, fortæller tvillingeparret i rapporten, blev de spærret inde, så de ikke kunne flygte.

Sikre veje til Europa

Ligesom rapporten opfordrer den danske generalsekretær de europæiske regeringer til at etablere sikre adgangsveje for flygtninge og migranter, så de ikke skal benytte sig af menneskesmuglere.

»Desuden anbefaler vi, at der tages langt bedre hånd om børnene og de unge, så de blandt andet tilbydes en eller anden form for uddannelsesaktivitet og særlige beskyttelse i lejrene,« siger Steen M. Andersen.

Er du optimist? Vi de europæiske regeringer lytte til jeres anbefalinger?

»Nu hvor der synes at være sat en prop i og antallet af migranter og flygtninge på Middelhavet er faldet, så er der håb om, at der kan fokuseres på en bedre indsats for de, der er ankommet,« håber generalsekretæren i dansk UNICEF.