Fisketyve hærger søer i Sverige og truer kontrollanter

- Fisketyvene opererer både i almindelige indsøer og i såkaldte put-and-take damme.

Aborren er en af de fisk, som er udsat for illegalt fiskeri i de svenske søer. (arkivfoto) Scanpix/Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en del søer i det mellemste Sverige sker der et omfattede illegalt fiskeri med net, og stadigt flere fiskekontrollører bliver truet, når de tager fisketyvene på fersk gerning, skriver Sveriges nationale tv, SVT.

- Fisketyvene opererer både i almindelige indsøer og i såkaldte put-and-take damme, hvor der er udsat fisk.

- Vi finder ofte fiskenet, som tyvene har efterladt i vores søer. Der har været mange tilfælde i sommer, siger Bengt Olsson, der er tilsynsmand og talsmand for foreningen Sportfiskarna.

Fiskekontrollører fremhæver blandt andet søen Gömmaren i Huddinge, som en af de særligt udsatte søer.

- Fisketyve truede mig med en pistol. De ville ikke høre på, hvad vi sagde, Det viste sig, at de kun var bevæbnet med en luftpistol, men det var meget ubehageligt, siger fiskekontrolløren Mille Berg i Gömmarens Fiskebeskyttelsesområde.

I det tilfælde, som hun nævner, blev manden, der fremsatte trusler, anholdt af politiet, men der blev aldrig rejst sigtelser.

Fiskekontrollørerne siger, at trusler ofte ledsages af hærværk mod deres biler.

- Dæk er skåret i stykker og ruder er blevet knust i vores biler, siger Robert Orest under en patrulje omkring Gömmaren.

- Desuden er fiskekontrollører blevet overfaldet og har fået deres mobiltelefoner ødelagt, siger Mille Berg.

- Tyvene kan få deres fiskeredskaber beslaglagt, de kan få bøder, og hvis der er tale om grove forhold, kan de idømmes fængsel i op til to år, siger Robert Orest.

Han tilføjer, at der er fundet net med meget store masker, som er beregnet til fangst af meget store fisk.

- Når man lægger mange net ud, så er det ikke fiskeri til eget forbrug, da man kan fange utroligt mange fisk på den måde. Der er formodentlig tale om salg af fisk, siger Bengt Olsson. Tyvene går navnligt efter aborrer, sandarter, gedder, regnbueørreder, ørreder og fjeldørreder.

/ritzau/