Firmaer fanget i YouTubevideoer med hadprædikanter: »Indholdet er afskyeligt«

Fra flyselskaber til politiske partier i Storbritannien har trukket deres annoncer fra YouTube, efter at de har opdaget, at deres spots blev vist på videoer med hadpædikanter. Også herhjemme kender vi problemet.

Foto: LUCY NICHOLSON

Det google-ejede YouTube har været under pres de seneste måneder, efter flere end 12 organisationer af forskellige årsager har trukket deres reklamespots tilbage.

Senest har tre annoncører, henholdsvis Forenede Arabiske Emiraters luftfartsselskab, Etihad Airways, hotelkæden Mariott, takeaway-firmaet Deliveroo og partiet Labour, trukket deres annoncer fra YouTube efter at have opdaget, at deres spots optrådte i videoer med indhold, de ikke ønskede at blive associeret med, skriver CNN.

Videoerne spænder fra ISIS-støtter til antisemitisme, nazi- og Klu Klux Klansympatisører.

Op til valget i Storbritannien trak de tre store partier sig fra YouTube, efter at The Times afslørede, at deres kampagnevideoer blev vist sammen med videoer fra islamiske ekstermister. Valgreklamer for Labour og Liberal Democrats blev blandt andet vist på en YouTube-kanal skabt af støtter af Islamisk Stat. YouTube fjernede først reklamen, da de blev kontaktet af The Times.

»Vi vil rejse dette problem for YouTube og har sat alle vores reklamer på pause, indtil vi er tilfredse med de skridt, Google har taget for at dette ikke sker igen,« skrev partiet ifølge CNN i en udtalelse.

»Indholdet er afskyeligt«

Etihad Airways har også udtalt sig om en stødende video, de har optrådt i og sagt, at selskabet var »forfærdet.«

»Indholdet er afskyeligt, dybt forstyrrende, og problemet skal løses af Google og alle andre mediepartnere,« sagde Etihad i erklæringen, mens Marriott har stoppet sine annoncer på YouTube i Storbritannien »indtil videre« og tager skridt til at sikre sig, at deres reklamer ikke bliver vist i pågældende videoer, skriver CNN.

Også Deliveroo udtaler, at tjenesten er »ekstremt bekymret,« og at reklamerne er trukket tilbage, indtil YouTube reagerer og forbedrer kontollen med sit indhold og beskytter sine seere og annoncører.

Tidligere på året bad den britiske regering desuden YouTube forklare, hvordan det kunne ske, at skattefinansierede reklamer blev brugt i videoer, hvor den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke optrådte.

De seneste afsløringer blev i første omgang bragt i avisen The Times, som melder, at Mastercard, Johnson & Johnson og New Balance også har trukket deres annoncer. De har dog valgt ikke at kommentere, mens Weight Watchers udtalte, at de ikke vil finansiere den slags aktivitet.

YouTube sælger reklametid til firmaer, og deres reklamespots vises før en video afspilles. Annoncørerne kontrollerer ikke direkte, hvor deres annoncer placeres, selv om de kan angive, hvilke segmenter de ønsker at nå.

Danmark kender problemet

Tidligere i år bragte Berlingske en artikel om samme problem, efter at avisen havde fundet en række eksempler, hvor annoncer for danske virksomheder som Bang & Olufsen, Aalborg Universitet, Forbrugerrådet Tænk og Telmore optrådte på YouTube-klip, som de næppe har lyst til at blive sat i forbindelse med.

Blandt andre den officielle hymne for Islamisk Stat, klip, der forherliger jihad, og videoer om den pronazistiske gruppering Combat 18 blev ledsaget af reklamer fra danske virksomheder, kunne vi dengang fortælle, hvor vi også talte med IT-sikkerhedsekspert hos CSIS Peter Kruse.

»Som annoncør kan du være glad for den trafik, en reklame giver dig, men du aner ikke, hvor den kommer fra – om den kommer fra steder, du ikke vil reklamere og ikke vil sættes sammen med,« forklarede Peter Kruse.

»Det er den, der leverer videoen, der har det moralske ansvar, i dette tilfælde YouTube,« sagde han.

YouTube: Vi ser på problemet

Ifølge YouTube er man i gang med at løse problemet.

»Vi har gennemført en omfattende gennemgang af vores annonceringspolitikker - og de seneste uger har vi foretaget betydelige ændringer, der giver brands større kontrol over, hvor deres annoncer vises,« siger en talsmand, som ifølge CNN også understreger, at »intet system er perfekt.«