Fire mistænkte for MH17-nedskydning skal retsforfølges

Tre russere og en ukrainer bliver anklaget for at skyde passagerflyet MH17 ned over Ukraine, skriver Reuters.

Tre russere og en ukrainer bliver anklaget for at skyde passagerflyet MH17 ned over Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA PLEVIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil blive ført en retssag, hvor fire personer bliver anklaget for at skyde passagerflyet MH17 ned over Ukraine i juli 2014. Tre af dem er russere, mens en er ukrainer. Den sidstnævnte menes at være i Ukraine.

Retssagen vil finde sted ved en hollandsk domstol, og den indledes den 9. marts 2020.

Det fortæller et hold af internationale efterforskere onsdag.

Efterforskningsgruppen siger, at de vil retsforfølge de tre russiske statsborgere Igor Girkin, Sergej Dubinskij og Oleg Pulatov samt ukraineren Leonid Khartjenko for at have medvirket til nedskydningen af flyet.

En af de mistænkte afviser, at prorussiske separatister udførte angrebet.

»Jeg kan kun sige, at det ikke var oprørerne i Ukraine, som skød Boeing-flyet ned, siger Igor Strelkov, der også er kendt som Igor Girkin.«

»Vi sender i dag internationale anholdelsesbegæringer ud på de første mistænkte,« sagde en ledende hollandsk politimand ved pressemødet onsdag, Wilbert Paulissen.

Ukraine siger, at det vil forsøge at anholde den ukrainske statsborger, som er eftersøgt. Det skrive nyhedsbureauet Interfax.

Moren til et af dødsofrene for nedskydningen, Silene Fredriksz-Hoogzand, hvis søn Bryce var i det nedskudte fly, udtrykker lettelse over, at en retssag nu forberedes.

»Det er det, som vi har håbet på. Dette er begyndelsen. Det er en god begyndelse,« siger Fredriksz-Hoogzand og tilføjer, at hun ikke venter at se nogle af de tiltalte i retssalen.

Flyet blev skudt ned 17. juli 2014 over Ukraine. Alle 283 passagerer og 15 besætningsmedlemmer blev dræbt. Flyet var på vej fra Amsterdam i Holland mod Malaysia. 192 af passagererne var hollændere.

Efterforskningen er blevet udført af et hold efterforskere og anklagere fra Holland, Malaysia, Australien, Belgien og Ukraine.

Efterforskerne siger, at der var en direkte kommandolinje mellem de ukrainske oprørere og Rusland.

Tidligere har efterforskerne fremlagt, at de mener, at flyet blev skudt ned med et Buk-missil. Det kom ifølge efterforskerne fra den russiske hærs 53. antiluftskytsbrigade, der har base i den russiske by Kursk.

Rusland har hele tiden nægtet, at det har nogen skyld i forbindelse med nedskydningen af passagerflyet. Russerne påstod sidste år, at Buk-missilet stammede fra Ukraines våbendepot.

/ritzau/AFP