Fire millioner i Zimbabwe trues af sult

Situationen i Robert Mugabes ludfattige Zimbabwe er desperat. Fire millioner mennesker behøver akut nødhjælp. Dansk Røde Kors sender en halv million kr., så 60.000 hiv-smittede og aids-syge er sikret mad.

Den kollektive trafik i Zimbabwe er på det nærmste brudt sammen. Kun togne kører - periodisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

Inflationen i Zimbabwe er så høj, at landets chefstatistiker har opgivet at regne på stigningen. Han opgav, da niveauet i sidste måned havde nået 8.000 procent.

Der er simpelthen ikke varer nok i butikkerne mere til at til måle købekraften i landets valuta.

Den håbløse situation betyder, at 4,1 mio. mennesker i følge FNs fødevareorganisation WFP lige nu er truet af sult i Zimbabwe og har brug for akut nødhjællp.

Landet var, indtil Robert Mugabe gennemførte en række håbløse jordreformer for få år siden, i stand til at brødføde sin egen befolkning og til at eksportere fødevarer til nabolandene. Tørke og misvækst de seneste høstsæsoner har yderligere forværret krisen.

- Lige nu stiger priserne så voldsomt, at ingen fattige har råd til at købe mad i landet, siger Anders Ladekarl, international chef i Dansk Røde Kors, der selv besøgte Zimbabwe for et par måneder siden.

Blandt de allermest udsatte er de hiv-smittede og aids-syge og Dansk Røde Kors har netop besluttet at sende en halv million kroner, der vil sikre 60.000 smittede og syge mad de næste måneder.

- Hiv/aids-patienter er i forvejen så hårdt pressede af sygdommen, at det er nødvendigt, at de får mad nu. Ellers dør de af sult, siger Anders Ladekarl.

Intet er blevet bedre i landet siden Røde Kors-chefens besøg, hvorfra han sammenfatter sine indtryk således:

- Butikkerne er tomme. Ikke engang helt basale ting som madolie og mel er til at købe. Der er meget ofte strømafbrydelser – alt er på vej ned. Man kan maximalt trække 20 mio. Zim-dollar ud af banken om måneden, hvilket svarer til et par hundrede kroner. Fødevarer der før blev anset for fattigmandskost er nu i høj kurs. Jeg kender mennesker, der før var relativt velstillede, som nu jubler over at få sardiner en gang om ugen, fortæller Anders Ladekarl.

Eller som Danmarks tidligere ambassadør i landet, Erik Fiil bl.a. skriver i en kronik i dagens Berlingske Tidende:

- Zimbabwe er en af de største upåagtede humanitære kriser på kontinentet.

Landet har med præsident Robert Mugabe ved roret de seneste år også udviklet sig til Afrikas førende pariastat på grund af overgrebene mod landets opposition.

Mugabe selv har indrejseforbud i EU – hvilket dog ikke har afholdt ledelsen bag denne weekends EU-Afrika-topmøde i Lisabon fra at invitere præsidenten.

Dog under pres fra de afrikanske lande, som en bloc havde truet med at blive væk, hvis Mugabe blev udelukket.