Fire kandidater kæmper om at blive Japans næste leder

To af de fire kandidater er kvinder, og Japan vil måske snart få sin første kvindelige premierminister.

Japan kan få en kvindelig leder. Der er fire førende kandidater i kampen om at blive leder af det Liberale Demokratiske Parti (LDP) - to af dem er kvinder: Fra højre mod venstre er det den 58-årige vaccineminister Taro Kono, den 64-årige udenrigsminister Fumio Kishida og den 60-årige Sanae Takaichi samt den 61-årige Seiko Noda. Eugene Hoshiko/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japans regeringsparti forbereder sig på et lederskifte, når den afgående premierminister, Yoshihide Suga, går af senere i denne måned.

To af de fire kandidater er kvinder, og Japan vil måske snart få sin første kvindelige premierminister.

Kandidaterne har i weekenden indledt en hård kamp i tv og på turneer for at vinde støtte hos både græsrødderne i deres parti og blandt parlamentarikerne.

Partiledervalget er sidst i denne måned, mens det næste japanske valg finder sted sidst i november.

Lørdag var der blandt kandidaterne diskussioner om, hvorvidt de har opgivet holdninger til atomkraft og ligestilling for at vinde mere opbakning blandt konservative. Desuden er der stor fokus på forholdet til Kina og familieværdier samt på pandemien.

De førende kandidater i kampen om at blive Sugas efterfølger som leder af det Liberale Demokratiske Parti (LDP) er den 58-årige vaccineminister Taro Kono, den 64-årige udenrigsminister Fumio Kishida og de to kvinder: den 60-årige Sanae Takaichi, der er tidligere indenrigsminister samt den 61-årige Seiko Noda, som er tidligere ligestillingsminister.

Kono, som er tidligere udenrigsminister, har kæmpet stærkt for en optrappet dialog med Kina. Den afgående premierminister støtter Kono. Vinderen af partilederposten er så godt som sikret posten som premierminister også, da LDP har flertal i det japanske underhus.

Kono er populær blandt unge vælgere efter at have opbygget støtte gennem det sociale medie Twitter. Her har han 2,3 millioner følgere på sin japanske profil.

Suga overtog formandsposten i LDP i september sidste år, da hans forgænger, Shinzo Abe, gik af som partileder og premierminister af helbredsmæssige årsager.

/ritzau/Reuters