Fire kandidater godkendt til iransk valg

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, skal op imod tre kandidater ved præsidentvalget i juni, nemlig to reformpolitikere og en konservativ rival.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mahmoud Ahmadinejad går efter at blive genvalgt, når 46 millioner iranere 12. juni skal stemme om, hvem der bliver deres næste præsident.

Den kontroversielle præsident, der er berygtet for sine verbale udfald mod Israel og sin kamp for Irans omstridte atomprogram, skal dyste mod tre kandidater ved valget, meddeler det iranske indenrigsministerium.

Det drejer sig om to moderate reformkræfter - den tidligere premierminister Mirhossein Mousavi og tidligere parlamentsformand Mehdi Karoubi. Ligesom høgen Mohsen Rezai, der har stået i spidsen for revolutionsgarden, er de kommet igennem nåleøjet hos den øverste valgmyndighed Vogternes Råd og godkendt som kandidater.

Over 450 iranere, deriblandt 42 kvinder, havde søgt om at stille op ved valget.

De 12 præster og islamiske jurister i rådet har herefter blåstemplet kandidaterne efter, hvorvidt de fuldt og helt bakker om præstestyret og sværger "absolut lydighed" til Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Reformfortalerne håber, at en høj valgdeltagelse kan gavne dem ved valget. Men de mener, at de statsstyrede medier favoriserer Ahmadinejad, som de beskylder for at bryde valgloven, fordi han allerede er rejst rundt på turné i landet, inden valgkampen officielt bliver skudt i gang i dag.

Præsidentvalget i juni er det 10. af slagsen siden den islamiske revolution i 1979.

/ritzau/Reuters