Fire drenge er nu reddet fra grotte i Thailand

Det er angiveligt lykkedes et dykkerhold at redde fire af de 12 drenge, som sammen med deres fodboldtræner har været fanget i en grotte i det nordlige Thailand i over to uger.

En ambulance transporterer angiveligt en af de thaliandske fodbolddrenge væk fra grotten og mod et hospital. REUTERS/Soe Zeya Tun Fold sammen
Læs mere
Foto: SOE ZEYA TUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele verdens øjne er rettet mod grotten i det nordlige Thailand, hvor 12 drenge sammen med deres fodboldtræner har været indespærret siden 23. juni, efter et kraftigt regnvejr oversvømmede grotten og gjorde det umuligt for dem at komme ud igen.

Men nu ser det ud til, at den tragiske historie får en lykkelig afslutning for i hvert fald fire af drengene. Ifølge Reuters og flere andre medier er det nemlig netop lykkedes redningsfolk at få mindst fire af drengene ud af grotten i god behold.

(Her i artiklen har tidligere fremgået en oplysning fra nyhedsbureuet Reuters om at seks drenge skulle være reddet. Det er ikke tilfældet. Red.)

Der venter imidlertid fortsat en risikabel mission forude med at redde de resterende drenge. En mission, der afhængigt af vejret kan tage op mod tre-fire dage.

Drengene har de seneste døgn fået træning i dykning, men flere af dem kan ikke svømme, og fredagens tragiske dødsfald, hvor en erfaren thailandsk dykker omkom i forsøget på at levere iltbeholdere til drengene, vidner om, at det er en svær tur ud gennem den snævre grotte, de antageligt afkræftede drenge har i vente.

Flere eksperter har advaret om at lade drengene dykke ud af grotten, men omvendt truer mørke monsunskyer i horisonten med at oversvømme grotten yderligere og dermed besværliggøre redningsaktionen.

Som en talsperson for myndighederne udtrykte det søndag:

»Vores to største udfordringer lige nu er vand og tid.«

Følg Ritzaus live-blog her - Artiklen fortsætter under Live-bloggen

Om det var en form for indvielsesritual, som midt i regntiden og trods advarsler fik fodboldtræneren og de 12 thailandske drenge til at bevæge sig dybt ind i grotten i Chiang Rai, er endnu ikke til at sige.

Men forløbet har optaget store dele af verden, særligt siden drengene og deres træner mandag blev fundet i live flere kilometer inde i grotten.

Dagen efter kunne redningsholdet levere mad og medicin til den afkræftede flok, men det var stadig ikke muligt at få drengene evakueret ud gennem grottens kilometerlange og smalle passager med mørkt og mudret vand.

Siden er dykkere fra en række lande sammen med lokale strømmet til grotten for at tilbyde deres hjælp, og hundredvis af journalister har fra stedet holdt verden opdateret om situationen.

Tidligt søndag blev de 1.000 mennesker, som opholdt sig ved indgangen til grotten, imidlertid bedt om at pakke deres ting for at gøre plads til et redningshold på 18 dykkere – fem fra Thailand og 13 internationale.

Få timer senere blev redningsholdet sendt ind i grotten med det mål at få drengene ud.

Provinsguvernør i Chiang Rai Narongsak Osatanakorn fastslog, at netop søndag var den bedste dag til at forsøge at få drengene evakueret, fordi vandstanden i grotten skulle være faldet så meget, at »man kan gå på det meste af stien.«

Drengene vil løbende blive evakueret af dykkerne, som ifølge de thailandske myndigheder skal bruge 11 timer på at nå fra grottens indgang til drengene og tilbage igen - Det tog dog knap to timer mindre at redde de to første drenge ud.

Ingen lette løsninger

Mens verdenssamfundets øjne har været rettet mod drengene i grotten, har det været yderst vanskeligt at finde ud af, hvordan man kunne få reddet drengene ud af grotten.

Drengene befinder sig lige nu i sikkerhed i et nogenlunde tørt hulrum  på 30 gange 30 meter, men selv om redningsfolkene er lykkedes med at levere mad, medicin og luftflasker – og sågar installere elektricitet – på stedet, er drengene fanget flere kilometer inde i grotten bag mørkt og mudret vand.

Da drengene sidste mandag blev fundet, indstillede de thailandske myndigheder derfor drengene på, at de kunne blive nødt til at opholde sig i grotten i flere måneder, indtil regntiden var forbi.

Samtidig har der været en overhængende fare for, at grotten på grund af regnskyl kunne blive yderligere oversvømmet, eller at iltniveauet i grotten faldt til et niveau, der kunne få fatale konsekvenser for de indespærrede drenge.

Redningsholdet har i løbet af den seneste uges tid pumpet store mængder vand ud af grotten, de har prøvet at finde huller ind til grotten for at pumpe luft ind, og de har uden held boret 400 meter ned i grotten i et forsøg på skabe en passage til drengene – en plan, der officielt blev droppet søndag.

Håb i tragedien

Forløbet har fra begyndelsen været tynget af dyb alvor, men hjælpen er kommet alle steder fra, og det synes på mange måder at være et lyspunkt i tragedien.

Dykkere fra en række lande har bistået med redningsarbejdet, og eksempelvis har stifteren af Tesla, rigmanden Elon Musk, tilbudt at bygge en mini-ubåd til at hjælpe med at fragte drengene ud af grotten.

Den danske huledykker Ivan Karadzic, som er indehaver af Koh Tao Tec Divers på den sydthailandske ø Koh Tao, er en af de personer, som over den seneste uge har været i den anden ende af landet for at hjælpe til under redningsaktionen.

Aktionen har været ledet af den thailandske flåde, men godt ti frivillige huledykkere og et stort antal amerikanske, britiske og australske specialister har også været til stede.

Ivan Karadzic har blandt andet hjulpet de thailandske dykkere med at placere lufttanke på en station på vej ind i grotten, og han fortæller, at der uden for grotten opstod »en lille by med stor aktivitet« med pressefolk, mad- og kaffeboder, kommandotelte og udenlandske frivillige i kølvandet på fodboldholdets indespærring.

»Her er næsten flere pressefolk end redningsfolk. Men der har heller ikke været nogen tilsvarende historie i dykkerverdenen før,« fortalte han fredag til Berlingske, hvor han fastslog, at han regnede med at blive i Chiang Rai i et stykke tid:

»Vi har planlagt at blive her, indtil der ikke er brug for vores hjælp længere. Vi tager ikke hjem lige foreløbigt.«

Drengene har også selv forsøgt at holde humøret oppe inde i grotten, og i en række breve, som blev offentliggjort af de thailandske myndigheder lørdag, skriver de:

»Lad være med at bekymre jer. Vi er sunde og stærke.«

Udover personlige breve til deres forældre viste et fællesbrev også tegn på humor i en tone, der afspejler det håb, som også findes uden for grotten:

»Lærere, lad være med at give os for mange lektier for,« lød det.