Fintælling fratager Islands kvinder flertal i Altinget

Island bliver alligevel ikke det første europæiske land, hvor kvinder er i flertal i parlamentet.

Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, taler på valgaftenen lørdag, hvor hendes koalitionsregering samlet set blev styrket. Søndag formiddag kom nyheden om, at kvinderne har flertal i Altinget. Men søndag aften viser en fintælling, at det ikke er tilfældet. Tom Little/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Island har ikke overtal af kvinder i parlamentet alligevel.

Tidligere søndag viste resultater fra valget til Altinget ellers, at 33 af de 63 pladser i det islandske parlament var gået til kvindelige kandidater.

Men en fintælling af stemmerne fra lørdagens valg har søndag aften ændret på det resultat.

Fintællingen viser, at kvinder sætter sig på 30 pladser, mens mænd er valgt ind på de øvrige 33 pladser. Det skriver den islandske tv-station RÚV.

Islands valgkommission har ved 23-tiden dansk tid endnu ikke offentliggjort valgresultatet på sin hjemmeside. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men en unavngivet valgtilforordnet bekræfter over for et andet nyhedsbureau, AFP, at kvinderne ikke får flertal alligevel.

Tidligere søndag skrev medier i både Island og flere andre dele af verden, herunder Danmark, at Island var det første europæiske land, hvor kvinder er i flertal i parlamentet.

Men i det nordvestlige Island var optællingen så tæt, at stemmesedlerne måtte tælles om, skriver RÚV.

Et sted var der kun ti stemmers forskel på to partier, Reformpartiet og Piratpartiet.

Da stemmerne blev talt op igen søndag, faldt det ud til Reformpartiets fordel. Det rykker ved fordelingen af mandater, skriver RÚV.

/ritzau/