Finsk statsminister lykønsker oppositionspolitiker med valgsejren

Alt peger på, at et regeringsskifte er på vej i Finland. Statsminister Alexander Stubb lykønsker Centerpartiets leder, Juha Sipilä, med sejren ved søndagens parlamentsvalg.

Læs mere
Fold sammen

FINLAND: Finland ser ud til at få en ny regering.

Med 90 procent af stemmerne talt op ved søndagens parlamentsvalg peger alt på, at oppositionspartiet Centerpartiet bliver valgets store sejrherre, skriver den svensksprogede avis Vasabladet, der har hovedsæde i Finland.

Centerpartiet med Juha Sipilä i spidsen ser ud til at få 48 af de 100 pladser i det finske parlament, viser den seneste prognose fra TV-stationen YLE. Dermed bliver Centerpartiet Finlands suverænt største parti.

Den siddende statsminister, Alexander Stubb fra det konservative parti Samlingspartiet, lykønsker oppositionslederen med valgsejren.

»Jeg vil personligt lykønske Juha Sipilä,« siger Alexander Stubb ifølge YLE.

Han har efterfølgende givet Centerpartiets formand hånden med ordene:

»Juha, forbered dig - det her er ikke et let job.«

Stubbs parti ser ud til at sætte sig på 37 pladser i parlamentet - det er en tilbagegang på syv mandater. Dermed er kampen om pladsen som Finlands næststørste parti hård - Sannfinländarna ser nemlig ud til at beholde sine 39 mandater, skriver nyhedsbureauet NTB ifølge Vasabladet. Finlands socialdemokratiske parti, SDP, står til at få 34 mandater - otte færre end ved sidste valg.

Selv siger Juha Sipilä, at valgresultatet danner grundlag for »flere mulige kombinationer i en koalition«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Centerpartiets formand har tidligere erklæret sig åben over for at danne regering med Sannfinländarna, der er kendt for sin EU-skepsis. Partiet vil desuden gerne have smidt Grækenland ud af eurosamarbejdet, som Finland er en del af.

Den finske økonomi er særdeles trængt, og den økonomiske politik har spillet en vigtig rolle i valgkampen.

Nabolandet Rusland er en vigtig handelspartner for Finland, og Centerpartiet gik da også til valg på en mere forsonende linje over for russerne. Imens har Alexander Stubbs regering i stedet forsøgt at nærme sig et NATO-medlemskab til finnerne.