Finsk skoleskyder er død

Gerningsmanden bag dagens skolemassakre i Finland lykkedes alligevel med sit selvmord efter at have dræbt ti andre elever. Matti Juhani Saari døde på hospitalet af kvæstelserne fra sit eget skud i hovedet.

Matti Juhani Saari havde lagt flere videoer ud på nettet, hvor han viste sine våben frem og sagde farvel. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

Gerningsmanden, som dræbte mindst ti andre ved en massakren på en skole i det nordvestlige Finland i dag, er død på hospitalet.

Det oplyser den finske indenrigsminiser Anne Holmlund.

Ud over de elleve døde inklusive gerningsmanden er tre andre såret. En alvorligt i hovedet, og to andre med mindre skader.

Ifølge Matti Lehto fra universitetshospitalet i Tampere er nogle af ofrene døde af kulilteforgiftning efter gerningsmanden tændte ild flere steder på skolen, skriver avisen Uusisuomi.

Den 22-årige Matti Juhani Saari begyndte kort efter klokken 10 i formiddags at skyde vildt omkring sig på den erhvervsskole, hvor han selv gik i byen Kauhajoki i det nordvestlige Finland.

Klædt i sort og med hætte, bærerende på en stor taske gik han ind på skolen, der er spredt i flere bygninger, og begyndte at skyde, samtidig med at han satte ild til skolen flere steder.

Der befandt sig i gerningsøjeblikkene omkring 150 elever på skolen, og de fleste af de, der ikke blev ramt af den 22-åriges kugler, flygtede skrigende ud gennem vinduer og døre.

Skød sig selv
Vidner i nærheden af skolen hørte adskillige skud fra, hvad der betegnes som et kraftigt våben, mens politi og redningsvæsen hurtigt ankom til stedet. Politiet placerede skarpskytter på de nærliggende hustage for eventuelt at sætte gerningsmanden ud af spil.

På et tidspunkt rettede gernngsmanden sit våben mod sig selv og skød sig i hovedet.

Men selvmordet mislykkedes i første omgang, og han blev hårdt såret kørt til hospitalet i Tampere, hvor han nu er død.

Blev afhørt af politiet i går
Den 22-årige benyttede en Walther P22-pistol til sin udåd, som han havde en tidsbegrænset våbenlicens til.

Så sent som i går forhørte politiet i Kauhajoki den 22-årige gerningsmand, efter ordensmagten havde fundet ud af, at han havde lagt videoer ud på Youtube, hvor han tester sin pistol. Det bekræfter den finske indenrigsminister, Anne Holmlund.

Politiet fandt dog ingen anledning til at tilbageholde den 22-årige eller inddrage hans våbenlicens, skriver avisen Österbottens Tidning i sin netudgave.

Tidligere på formiddagen før ugerningen på skolen lagde han et indslag med titlen - "Massakre i Kauhajoki" ind på YouTube.

Det er ligesom videoklippene med skydeøvelserne senere fjernet fra sitet.

Våben til 15-årige
De finske våbenlove er meget liberale i forhold til mange andre landes.

Personer helt ned til 15 år kan efter finsk lov eje våben. Det kræver blot, at de har forældrenes tilladelse og at der føres tilsyn med dem.

Efter skyderiet og drabene sidste år på Jokela-skolen opstod der en heftig debat om behovet for at stramme våbenlovgivningen, men diskussionen mundede ud i at der var tale en engangs-foreteelse i Jokola.

- Efter skyderiet på Jokela-skolen indførte man nogle skærpede kontrolforanstaltninger i forbindelse med våbentilladelser, men der er ingen tvivl om, at den debat vil blive vækket til live igen, specielt de 15-18-åriges våbenbesiddelse, siger den danske ambassadør i Finland, Niels Kås Dyrlund, til DR Update.