Finsk regeringskrise: »De Sande Finners« grundlægger ofrer sit livsværk

Partiet De Sande Finner knækker over i to efter formandsopgør. Partiets grundlægger vil fortsætte i regering med nyt parti.

Medlem af Europaparlamentet Jussi Halla-aho blev valgt til ny formand for partiet De Sande Finner på partikongressen i Jyvaskyla i Finland i lørdags. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSSI NUKARI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først udløste formandsvalget en regeringkrise. Nu smækker 20 parlamentsmedlemmer fra det EU- og indvandringskritiske parti De Sande Finner med døren og kaster partiet ud i en eksistentiel krise.

De oprørske medlemmer vil nu danne ny parlamentarisk gruppe med opbakning fra partiets tidligere formand og medgrundlægger, Timo Soini. De udgør mere end halvdelen af partiets parlamentariske gruppe.

Splittelsen af partiet er kulminationen på en regeringskrise, der blev udløst af weekendens partikongres i De Sande Finner. Her blev den 46-årige Jussi Halla-aho valgt til ny formand.

Formandsskiftet huede ikke resten af regeringspartierne, der ser Jussi Halla-aho som højreekstrem. Mandag meddelte statsminister Juha Sipilä, at han afbryder regeringssamarbejdet.

»De Sande Finner ser ud som et helt nyt parti efter partikongressen,« sagde den konservative finske præsident Sauli Niinistö til den finske tv-station Yle.

Den nyvalgte formand er tidligere dømt for racisme for udtalelser om somaliere og muslimer, som han beskyldte for at være tilhængere af pædofili. Dommen blev stadfæstet af den finske højesteret i 2012.

Regeringspartnerne er også utilfredse med, at Jussi Halla-aho ikke har tænkt sig at opgive sit sæde i Europaparlamentet og derfor fortsat vil bo i Bruxelles.

Tirsdag eftermiddag brød oprøret så ud i det finske partis midte. Den tidligere formand gennem 20 år, Timo Soini, ser partiet som sit livsværk, og han ønsker at bevare regeringsmagten. Sker det, så bliver det under et nyt navn og med et splintret parti som offer.

Regeringsforhandler undervejs

Sammen med samtlige partiets nuværende ministre har han foreløbigt dannet en ny parlamentarisk gruppe ved navn Nyt Alternativ. Det er et åbent spørgsmål om udbryderpartiet kan forhandle sig vej ind i en ny regering.

Det nye parti er rede til regeringsforhandlinger, sagde Simo Elo fra udbrydergruppen til finsk tv.

»I dag er vi ikke bare politikere. Vi handler på vegne af vort land. Dette handler ikke bare om valget af Jussi Halla-aho men om de elementer, der har overtaget vort parti,« siger han.

Uroen har længe ulmet i partiet, der er næsten halveret i meningsmålingerne de seneste to år. Jussi Halla-ahos støtter ser ham som manden, der kan vende den udvikling, mens andre ser ham som partiets værste fjende.

Den nuværende statsminister Juha Sipilä skal nu forsøge at danne en ny regering. Udbrydergruppen er stor nok til at give flertal for en ny koalition med de to nuværende regeringspartnere. Et alternativ flertal kan dannes med det Svenske Folkeparti og Kristdemokraterne.

Lykkes det ikke, må statsministeren udskrive nyvalg.