Finanstilsynet afviser at være i lommen på dominikansk præsident

Topfolk i Finanstilsynet er blevet hvirvlet ind i en dominikansk valgskandale om præsidentfruens påståede bankkonto i Danske Bank.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynets medarbejdere er ikke i lommen på den dominikanske præsident.

Sådan lyder svaret fra Finanstilsynet på den opsigtsvækkende kritik, som hen over weekenden har cirkuleret i dominikanske medier.

I øjeblikket er der valgkamp i den lille østat i det Caribiske Hav, og som Berlingske Nyhedsbureau fortalte i fredags, har det skabt en større mediestorm, at præsidentfruen og vicepræsidentkandidaten, Margarita Cedeño de Fernández, er kommet under anklage for at have gemt 325 millioner kroner af vejen på en hemmelig konto i Danske Bank.

Pengene skal hun ifølge anklagerne have modtaget gennem korruption, og hvis ikke hun bliver renset, risikerer sagen at få betydning for præsidentvalget den 20. maj.

To topfolk navngivet i medierne

Manden bag beskyldningerne er journalisten og kommentatoren Marcos Martínez, som selv har en fortid som kongresmedlem for det nuværende oppositionsparti i Den Dominikanske Republik.

Finanstilsynets chefkonsulent Mikkel Holle og direktør Ulrik Nødgaard blev trukket ind i den eskalerende sag, fordi Finanstilsynet har besvaret en henvendelse fra deres søsterinstitution i Den Dominikanske Republik. I et brev, som er omtalt i flere dominikanske medier, har det danske finanstilsyn således oplyst, at præsidentfruen ikke er kunde i Danske Bank og dermed ikke har skjult de penge, hun er anklaget for.

Læs også: Danske Bank i bizar korruptionssag

Berlingske Nyhedsbureau erfarer, at korrespondancen har fundet sted og er troværdig.

Men nu hævder journalisten Marcos Martínez, at Mikkel Holle eller Ulrik Nødgaard har forbindelser til den dominikanske præsident og hans organisation Funglode - en non-profit organisation, der arbejder for demokrati og udvikling. Ifølge Martínez har enten Holle eller Nødgaard besøgt Den Dominikanske Republik og undervist for Funglode.

I en mail til Berlingske Nyhedsbureau oplyser Mikkel Holle, at han ikke ønsker at udtale sig. Han henviser i stedet til Finanstilsynets kommunikationschef Søren Møller Christensen.

Søren Møller Christensen kan fuldstændig afvise, at Ulrik Nødgaard, Mikkel Holle eller andre fra Finanstilsynet skulle have forbindelse til præsidentens organisation:

- Der er ingen forbindelse mellem os og organisationen Funglode. Det har intet på sig, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

På grund af dansk lovgivning er Danske Bank forhindret i at be- eller afkræfte, om præsidentfruen er kunde eller ej.

Det oplyste banken fredag over for Berlingske Nyhedsbureau. Historien blev opsnappet af dominikansk presse, som citerede den vidt og bredt weekenden over.

News in English: