Filippinske børn kan blive ofre for de voksnes desperation

Red Barnet frygter, at børn i Filippinerne bliver udsat for vold og seksuelle overgreb, efter tyfonen Haiyan har hærget landet.

En oversvømmet gade i en af de hårdest ramte byer, Tacloban, i Filippinerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ

FILIPPINERNE: Tyfonen Haiyan har langt fra krævet sine sidste ofre i Filippinerne.

Det frygter organisationen Red Barnet, som i sin nødhjælp til det hårdt plagede land vil sætte fokus på de filippinske børn, som risikerer at blive ofre for overgreb, voldtægt og vold i kølvandet på tyfonen.

»I katastrofesituationer er helt almindelige mennesker i stand til at gøre ting, som de ikke troede, de var i stand til. Voldtægt og overfald er desværre noget, vi har set før i lignende katastrofesituationer, for eksempel i Haiti, hvor mange børn blev ofre for de voksnes desperation i de kaotiske omgivelser,« forklarer Anne-Sophie Dybdal, der er psykolog i Red Barnet.

Flere end 350.000 børn er ifølge organisationen fordrevet i Filippinerne, og særligt de uledsagede børn er i særlig stor fare for at blive udnyttet seksuelt eller solgt til sexarbejde. Red Barnet har derfor udarbejdet og udarbejdet en manual til sine medarbejdere med en forklaring på, hvordan de kan yde psykologisk førstehjælp til børn i katastrofesituationer.

»De filippinske børn er i øjeblikket ekstremt sårbare, og vi bliver derfor nødt til at uddanne vores folk i at tale med børn, der er i chok, og som er rædselsslagne. I vores beskyttede områder for børn, som også snart vil blive sat op i Filippinerne, kan børn lege i trygge omgivelser og tale med voksne, som hjælper dem med at holde fast i en nogenlunde almindelig hverdag,« siger Anne-Sophie Dybdal i en skriftlig kommentar.

Hvor mange dødsofre, Haiyan har krævet, er stadig uklart en uge efter, at tyfonen ramte Filippinerne. FN og den filippinske regering er ikke enige om tallet, men FN regner med mindst 4.460 dræbte. Samtidig er flere end 900.000 mennesker blevet fordrevet, heriblandt altså et stort antal børn.

TV:  Mor føder baby i Filippinsk evakueringscenter