Filippinsk præsident vil genoptage omstridt krig mod narko

Filippinsk politi, der har fået kritik for det store antal narkodrab, får igen ansvaret for krigen mod narko.

Menneskerettighedsgrupper har indkaldt til flere store demonstrationer i Filippinerne for at vise deres protest mod præsident Dutertes hårde kurs mod narkokriminalitet. Her er det klassekammerater til den 17-årige Kian Delos Santos, der i august blev dræbt af narkopolitiet. Scanpix/Noel Celis /arkiv Fold sammen
Læs mere

Manila. Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, har bedt politiet om igen at indtage en hovedrolle i præsidentens kritiserede krig mod narko.

For en måned siden suspenderede Duterte politiindsatsen efter kritik af det høje antal dræbte. Mange af dem er teenagere.

Mens politiindsatsen var suspenderet, var det i stedet det filippinske narkotikaagentur, der havde ansvaret for at føre præsidentens narkopolitik ud i livet.

Men agenturet er underbemandet og kan ikke udføre opgaven tilfredsstillende, mener Duterte.

 

- Om jeg kan lide det eller ej, bliver jeg nødt til at give de beføjelser tilbage til politiet, sagde præsidenten i en tale onsdag aften.

Første gang, han beordrede politiet til at tage et skridt tilbage fra indsatsen mod narkobanderne, var i januar. På det tidspunkt betegnede Duterte politistyrken som "korrupt ind til benet".

Narkotikaagenturet overtog ledelsen, efter at det kom frem, at politifolk havde bortført og dræbt en sydkoreansk forretningsmand.

Menneskerettighedsgrupper har skarpt kritiseret den såkaldte narkokrig. Nogle organisationer mener, at så mange mennesker er blevet henrettet, at der kan være tale om en forbrydelse mod menneskeheden.

Officielle tal viser, at omkring 4000 filippinere er blevet dræbt i det, politiet betegner som indsatser mod narkokriminalitet.

Menneskeretsgrupper sætter tallet højere, nogle op mod 12.500.

Det er først og fremmest fattige mennesker i byområderne, der bliver ofre for disse drab.

Menneskeretsorganisationer siger, at der er sket utallige ulovlige henrettelser af narkomaner og narkosælgere. Men politiet fastholder, at alle drab er sket i selvforsvar.

/ritzau/AFP