Filippinsk præsident i iskold besked til befolkningen: Trods coronaforbud, og bliv skudt

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, kom onsdag aften med en kontant udmelding til de mennesker, der skulle kunne finde på at forbryde sig mod nedlukning og udgangsforbud. Urostiftere vil slet og ret blive skudt og dræbt.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle verdens lande har igangsat tiltag for at begrænse spredningen af coronavirussen, og drastiske skridt er blevet taget. I Filippinerne er man – nærmest vanen tro – gået længere og mere drastisk til værks end de fleste.

Det skriver CBS News.

I Filippinerne er 57 millioner indbyggere på landets største ø, Luzon, under streng nedlukning for at forhindre spredning af coronavirus. Landets hovedstad, Manila, har imidlertid onsdag været vidne til protester i gaderne på grund af manglen på mad og andre fornødenheder.

De lokale politimyndigheder i Manila har anholdt 20 personer, der nægtede at vende hjem fra protesten onsdag. Senere samme aften tonede den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, frem på skærmen med en isnende advarsel til landets befolkning om, at hvis nogen forbryder sig mod nedlukningen og udgangsforbuddet, vil de blive dræbt. Kort og godt.

»Jeg vil ikke tøve. Mine ordrer er til politi og militær – såvel som til byens myndigheder – hvis der er problemer, eller situationer hvor der er vold og jeres liv er i fare, så skyd og dræb dem,« sagde han.

»Intimider ikke regeringen. Udfordr ikke regeringen. Du taber,« lød det.

Denne type udtalelser er langt fra ukarakteristisk fra den filippinske præsident.

Rodrigo Duterte blev valgt som præsident i 2016 og i den forudgående valgkamp svor han, at blev han valgt som præsident, ville hans embede blive »et blodigt et af slagsen«.

Det løfte har han holdt ved blandt andet at indsætte såkaldte »death squads« – militærgrupper, der jagter og dræber fortrinsvis stofmisbrugere og kriminelle.

Menneskerettighedsorganisationer har dokumenteret over 1.400 drab, angiveligt foretaget af »death squads« i byen Davao, hvor Duterte var borgmester, mellem 1998 og maj 2016.

Filippinerne har ifølge John Hopkins University 2.311 bekræftede tilfælde af coronavirus. 96 er omkommet med coronavirus.

Efter udmeldingen skyndte de filippinske myndigheder sig ud og tale truslen ned. Her lød det, at præsidenten talte i overført betydning for at understrege situationens alvor.