Filippinernes præsident truer med revolutionsregering

Duterte siger, at han måske vil danne en regering, som kan anholde alle i en optrappet krig mod "de røde".

Rodrigo Duterte, præsident i Filippinerne, truer med en »revolutionsregering«, der skal sætte alle statsundergravende elementer i fængsel - uanset om det er CIA eller kommunister. Kritikere frygter at Duterte er ved at undergrave landets demokrati. Fold sammen
Læs mere
Foto: TED ALJIBE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filippinernes omstridte præsident, Rodrigo Duterte, truer med at indføre en "revolutionsregering" og fængsle alle, som han mener forsøger at undergrave hans styre. Det omfatter såvel landets kommunistiske partisanhær som den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

- Hvis en destabilisering fortsætter og kaos råder, så vil jeg ikke tøve med at danne en revolutionsregering, der kan regere i resten af min mandatperiode. Den kan anholde alle, så vi kan få en regulær krig mod de røde, sagde Duterte fredag i en tv-tale.

Kritikere af præsidenten frygter, at Duterte er begyndt på at afskaffe demokratiet i øriget. Der blev indført demokrati efter en folkelig opstand mod Ferdinand Marcos i 1986.

- Det her betyder, at han kan styre landet alene. Og så er vi tilbage i det diktatur, som der var under Marcos, siger oppositionspolitikeren Neri Colmenares.

Tidligere på ugen luftede Duterte overvejelser om at sende alle europæiske ambassadører hjem. Han mener, at de har udtalt sig kritisk om hans blodige krig mod narkotika.

Præsidenten har tidligere også truet med at indføre undtagelsestilstand for at imødegå kommunisters og andre venstrefløjsgruppers protester.

Præsident Duterte kom til magten i 2016 på blandt andet et løfte om at komme narkobander til livs. Hans dødelige krig mod narkotika har siden juni sidste år kostet flere end 12.500 mennesker livet.

De fleste filippinere støtter krigen mod narkotika. Duterte er fortsat en populær præsident, men flere og flere er begyndt at stille spørgsmål til præsidentens fremgangsmåder.

Omkring 80 procent af 1200 filippinske vælgere, som i sidste måned deltog i en meningsmåling foretaget af Pulse Asia, udtrykte tillid til Duterte. Det er en tilbagegang på to procent i forhold til juni.

/ritzau/AFP