Filippinerne venter på USAs flåde

Det amerikanske militærs hjælpeindsats på Filippinerne vil blive af hidtil uset størrelse, lover flådens øverstbefalende. Hangarskibet »George Washington ventes at være fremme i løbet af torsdagen.

Det amerikanske hangarskib »Georg Washington« forventes at ankomme til det tyfonramte område i Filippinerne i dag. Når det enorme hangarskib med 5.000 mands besætning kaster anker, vil det ifølge BBC med et slag tredoble helikopter-kapaciteten og dermed styrke mulighederne for at få transporteret mad, vand og medicin ud til de mange, stadig mere desperate ofre for tyfonen Haiyan. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMEO RANOCO

FILIPPINERNE: Hangarskibet »George Washington« ventes i løbet af torsdag at ankomme til farvandet ud for den katastroferamte by Tacloban, og med det kommer også en række krigsskibe, der fungerer som »George Washington«s støtteskibe.

Når det enorme hangarskib med 5.000 mands besætning kaster anker, vil det ifølge BBC med et slag tredoble helikopter-kapaciteten og dermed styrke mulighederne for at få transporteret mad, vand og medicin ud til de mange, stadig mere desperate ofre for tyfonen Haiyan.

Hangarskibet skal ifølge BBC fungere som et flydende fordelingscenter af nødhjælp, og samtidig vil dets afsaltningsanlæg kunne producere tusindvis af liter drikkevand.

Ifølge marine-brigadegeneral, Paul Kennedy, der fra Japan har kommandoen over de amerikanske fartøjer, vil den amerikanske indsats »blive af hidtil uset omfang«.

Om et par dage følger to specialfartøjer, der transporterer landgangsfartøjer og amfibiekøretøjer, der kan operere i de katastroferamte områder, hvor væltede træer og ødelagte broer udgør forhindringer for distributionen af nødhjælp.

FNs humanitære chef, Valerie Amos, der onsdag besøgte Tacloban, medgiver, at hjælpen har været og stadig er for lang tid om at nå ud til befolkningen.

»Jeg føler, vi har svigtet folk,« lyder det fra hende.

Byens borgmesteren, Alfred Romualdez, siger til Reuters, at indbyggerne er presset til det yderste, mens de kan se nødhjælpsflyene lande i byens lufthavn.

»Vi har brug for mere mandskab og mere udstyr. Jeg kan ikke bruge en lastbil til at salme lig om morgenen og bruge den til at uddele nødhjælp med om eftermiddagen,« siger han til Reuters.

Mindst 670.000 har mistet deres hjem, og flere end ti millioner indbyggere er berørte af tyfonens hærgen.

Dødstallet kendes endnu ikke, men skønnes at løbe op i mange tusinde.

Situationen i Tacloban, som er den bedst beskrevne, er præget af stigende desperation blandt indbyggerne. En uge efter tyfonen ligger der stadig mange lig i gader og i ruinerne. Tacloban er blot en af mange byer på øerne i Filippinerne, der er blevet ramt, men alene her skønnes det, at mindst 10.000 er omkommet.

Folk i byen beskriver stanken som ulidelig, og torsdag forberedte myndighederne begravelsen af 200 lig, der har ligget til identifikation.

Samtidig kæmper indbyggerne for at få del i den nødhjælp, der trods alt bliver delt ud.

Desperationen er imidlertid så stor, at nødhjælpskonvojer bliver plyndret, og samtidig er banditvæsnet tiltagende. Filippinske soldater har flere gange været i ildkamp med bevæbnede kriminelle, der udnytter muligheden for at gå på rov i ruinerne.