Filippinerne skal lære at modstå en ny katastrofe

To måneder efter, at supertyfonen Haiyan ramte Filippinerne, fokuseres der på at ruste landet bedre til en ny katastrofe.

Flere end fire millioner filippinere er drevet fra hus og hjem efter tyfonen Haiyans hærgen i november. Men Haiyan var ikke den eneste tyfon, der ramte Filippinerne sidste år. Seks tyfoner fejede ind over landet i 2013, og landets geografiske placering gør det bydende nødvendigt at genopbygge stærkere for at reducere konsekvenserne af de voldsomme uvejr. Det fortæller Hedinn Halldorsson fra nødhjælpsorganisationen Red Barnet, der er i Filippinerne for at hjælpe med at forberede landet på at stå bedre imod, når en ny katastrofe rammer.

»Selvom vi stadig er i fuld gang med at levere nødhjælp og beskyttelse til børnene i Filippinerne, fokuserer vi nu meget på solid genopbygning. Der er desværre næppe nogen tvivl om, at Filippinerne bliver ramt af voldsomme tyfoner også i fremtiden. Derfor er det helt centralt, at vi i samarbejde med lokalbefolkningen forbereder landet på at stå bedre imod, når katastrofen rammer,« siger Hedinn Halldorsson fra den hårdt ramte by Estancia på øen Panay.

Udover at hjælpe befolkningen med at bygge mere solidt uddanner Red Barnet børn i, hvordan dee skal agere i en katastrofe- og evakueringssituation.

»Som altid i forbindelse med katastrofer etablerer vi særlige, beskyttede områder for børn. Her er børnene i sikkerhed. De kan lege og bearbejde deres voldsomme oplevelser. Og så bruger vores medarbejdere en masse tid på at lære børnene, hvad de skal gøre, hvis deres by bliver ramt af en ny katastrofe. I denne måned begynder børnene for eksempel at tegne kort over deres lokalområder, så de kan lære at identificere de mest sikre steder i området. Vi ved af erfaring, at den slags katastrofeforberedelse redder liv,« siger Hedinn Halldorsson.

Trods store fremskridt i Filippinerne, er der stadig et enormt arbejde i vente.

»De fleste skoler her på øen genåbnede i mandags, og nogle af de steder, hvor skolerne ligger i ruiner, har vi rejst telte, så børnene kan få undervisning. Genopbygningen er undervejs, men ødelæggelserne er utroligt omfattende og fortsat meget tydelige,« fortæller Hedinn Halldorsson og tilføjer:

»Det er lige meget, hvor jeg kigger hen, så er det tydeligt at se, at det her område er blevet hårdt ramt af en naturkatastrofe. Der er huse og træer revet op fra jordbunden alle vegne.«Haiyan ramte Filippinerne 8. november med vindstød med middelvinde på op til 235 kilometer i timen. Over 6.000 mennesker mistede livet.