Filippinerne ruster sig til at modtage kraftig tyfon

Tyfonen Melor ventes at ramme hovedøen Luzon mandag aften lokal tid.

Manila: En kraftig tyfon nærmer sig den centrale del af Filippinerne, og landets katastrofecenter har som en forebyggende foranstaltning besluttet at lukke flere skoler, beordret færgeafgange indstillet og evakueret tusindvis af mennesker.

Tyfonen Melor ventes at gå i land mandag aften lokal tid på sydspidsen af hovedøen Luzon.

Natten til mandag dansk tid er tyfonens styrke øget med vindstød op til 140 kilometer i timen svarende til en kategori 2-orkan.

Meteorologer forventer, at den vil tiltage yderligere i styrke inden den ventes at forlade Filippinerne fredag.

Uvejret vil passere gennem de områder, hvor tyfonen Haiyan ramte i november 2013.

Haiyan dræbte mindst 6300 mennesker i Filippinerne, mens næsten halvanden million mennesker blev hjemløse. Melor ventes ikke at ramme med samme ødelæggende styrke.

- Melor er en meget kompakt tyfon, så det vil forhindre dens mest ødelæggende effekt i at sprede sig langt væk fra stormens centrum, siger meteorolog Adam Douty til nyhedsbureauet Reuters.

- Men selv om Melor ikke vil ramme landet som en supertyfon, som man først frygtede, så udgør den fortsat en fare for liv og bygninger, tilføjer han.

Alexander Pama, direktør for det nationale katastrofecenter, siger, at tyfonen ventes at forårsage stormflod, oversvømmelser og jordskred. Han advarer om risiko for forstyrrelser i blandt andet strømforsyningen og telekommunikationen.

I forvejen er 20 provinser, inklusive hovedstaden Manila, i stormberedskab på grund af kraftige vinde og voldsomme regnbyger de seneste dage.

Omkring 20 større tyfoner passerer hvert år gennem Filippinerne.

/ritzau/NTB