Filippinere søger tilflugt på hustage efter dødelig cyklon

Filippinerne kæmper for at redde liv, efter at en cyklon har medført store oversvømmelser i flere byer.

Cyklonen Vamco gik i land på hovedøen Luzon sent onsdag lokal tid og har siden medført store oversvømmelser. Lisa Marie David/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den filippinske kystvagt og landets kriseberedskab kæmper lørdag for at redde tusinder af liv i den nordlige del af Filippinerne efter den dødbringende cyklon Vamco.

Flere byer i Cagayan-regionen nord for hovedstaden Manila er dækket af vand, hvilket påvirker tusindvis familier.

Flere har søgt tilflugt på hustage, da oversvømmelserne når op til to etagers højde, melder embedsmænd.

Kystvagten har sendt et hold af redningspersonale, køretøjer og gummibåde til byen Tuguegarao tidligt lørdag morgen lokal tid og vil bringe mere hjælp fra nærliggende provinser.

Cagayan-regionen består af fem landbrugsprovinser, hvor der bor 1,2 millioner mennesker. Knap 14.000 af dem opholder sig på evakueringscentre.

Som det ser ud lørdag, kan der gå noget tid, før at situationen ændrer sig. Det melder borgmester i Tuguegarao, Jefferson Soriano, til radiostationen DZMM.

»Vi mener, at det vil tage mere end en uge, før oversvømmelserne aftager. Og det er kun, hvis der ikke kommer mere regn,« siger Soriano.

Veje ind til Tuguegarao er blevet blokeret på grund af oversvømmelserne.

»Vi er allerede på den tredje dag oven på vores tag. Vi har brug for forsyninger, fordi vi ikke har sparet noget sammen,« siger en af byens borgere Ramilo Lagundi til radiostationen.

Cyklonen Vamco er nummer 21, der har ramt Filippinerne i år. Den har mindst dræbt 53 mennesker og såret 52, mens 22 personer stadig savnes.

Cyklonen gik i land på hovedøen Luzon sent onsdag lokal tid.

Vietnam forbereder sig på, at Vamco går i land søndag morgen lokal tid.

Cyklonen forventes at ramme store dele af landet. I alt er 468.000 personer blevet evakueret mellem provinserne Ha Tinh og Quang Ngai på landets centrale østkyst.

Vamco forventes at ramme Vietnam med vindstød på op til 165 kilometer i timen.

/ritzau/Reuters