Ferguson-betjente slipper med livet i behold

To betjente der blev skudt under en demonstration i den amerikanske by Ferguson, blev såret i hånd og i hoved. Politichef siger, at det er det er mirakel, man ikke skal begrave dem.

USA: De to betjente der blev såret natten til torsdag under en demonstration i byen Ferguson er snart tilbage i tjeneste. Den besked kom politichefen for St. Louis, Jon Belmar, med under et pressemøde torsdag eftermiddag dansk tid.

Han fortalte desuden, at de sårede betjente er henholdsvis 41 og 32 år, og at de blev ramt af tre-fire skud affyret fra en gruppe på op mod 60 demonstranter. Den ene betjent blev ramt i kinden under øjet, mens den anden blev ramt i hånden.

»Vi var tæt på. Vi kunne have stået i en situation, hvor vi skulle begrave to politifolk i næste uge,« lød det fra Jon Belmar.

Politichefen forklarede, at det havde været svært for politiet at orientere sig i mørket. Efter skyderiet trak de deres våben, men der blev ikke skudt tilbage mod demonstranterne.

Betjentene blev ramt af skud foran Fergusons politistation, da politiet konfronterede en gruppe demonstranter, som havde samlet sig. Skuddene blev angiveligt affyret, da demonstranterne var ved at forlade stedet, og de tilbageværende reagerede ved enten at løbe væk eller smide sig ned på jorden.

En stor del af byens befolkning er stærkt utilfredse med politiet, og onsdag gik politichef Thomas Jackson af efter et massivt pres på grund af sager om racisme i politikorpset. Demonstranter var på gaden for at vise deres fortsatte utilfredshed trods fratrædelsen af både politichefen og byens kommunaldirektør.

Thomas Jackson har indvilliget i at trække sig som chef for den udskældte politiafdeling mod forsikringer fra bystyret om, at der ikke sker yderligere afskedigelser.

Ferguson har været præget af raceuroligheder siden efteråret 2014, da den ubevæbnede 18-årige Michael Brown blev skudt og dræbt af politiet, hvorefter en storjury besluttede ikke at rejse tiltale mod den betjent, der skød ham. Det udløste store demonstrationer og massive protester.

I sidste uge tog kritikken yderligere til og rejste sig til en storm, da en rapport - udarbejdet af det amerikanske justitsministerium - dokumenterede en systematisk racistisk adfærd fra politiet i St. Louis-forstaden.

USAs justitsminister, Eric Holder, betegnede torsdag nedskydningen af to politifolk i Ferguson som et »afskyelig angreb«, der truer de reformer, der er på vej i byen, skriver Reuters.