Feministisk festival forbyder adgang for mænd

Ny svensk musikfestival skal være forbudt for mænd. Selvom det kan være i strid med loven, forsikrer bagkvinden på projektet, at de nok skal finde en løsning.

Politikvinde på Bråvallafestival i Sverige, der har annulleret næste års festival efter talrige henvendelser fra folk, der melder om seksuelle krænkelser. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere ubehagelige episoder med meldinger om voldtægter ved en festival i Sverige har svenske Emma Knyckare, som er komiker og radiovært, startet sin egen festival. Og på den skal mænd være forment adgang.

Festivalen, som er blevet døbt Statement Festival, modtager støtte fra en indsamlingskampagne på det brugerfinansierede Kickstarter, som i skrivende stund har sikret festivalen 214.870 svenske kroner.

»Vi kalder festivalen for mandefri. Vi byder velkommen til kvinder, transpersoner og ikke-binære. Vi har truffet valget, fordi vi mener, at man som transkønnet og ikke-binær har brug for en frizone. De ved, hvad det vil sige at være udsat for had og trusler,« siger Emma Knyckare til det svenske medie SVT.

Der er endnu ikke fastlagt nogen dato for festivalen, men Emma Knyckare fortæller, at hun sigter efter engang næste år til et arrangement, der kan huse 10.000 besøgende.

Indtil videre har Statement Festival kun fået gult lys. Det er nemlig usikkert, om den kommer til at kunne køre, eller om den er i strid med den svenske diskriminationslov. I Sverige er det som udgangspunkt ulovligt at diskriminere andre på baggrund af køn.

Emma Knyckare skal derfor overbevise myndighederne om, at der ikke er tale om diskrimination.

»Det er selvfølgelig et problem for os. Men det er ikke første gang, at et stort separatistisk arrangement finder sted,« siger Emma Knyckare.

»Man kan gøre det som en privat fest eller så kan man gøre det igennem en forening, sådan som mændene allerede har – en mandeklub. Eller også må vi gøre det helt enkelt og tage konsekvenserne af det,« tilføjer hun.

1. juli blev det meddelt, at den svenske festival Bråvallafestivalen indstilles til næste år. Det sker efter talrige rapporteringer om seksuelle overgreb, fire mistænkte tilfælde af voldtægt og 23 meldinger om sexchikane.