Fem ukrainere om deres syn på Ukraines politikere - og håb for fremtiden

Ukraine oplever i disse dage de største folkelige demonstrationer siden Den Orange Revolution i 2004. Demonstrationer, som blev indledt, da det stod klart, at regeringen har vendt sig mod Rusland – frem for at nærme sig EU ved at indgå en omfattende samarbejds- og frihandelsaftale, som set med europæiske briller kunne have bevæget Ukraine i en mere demokratisk retning og givet EU en mere stabil nabo i øst. Men hvad synes helt almindelige ukrainere om den politiske situation i deres land? Berlingske talte, inden demonstrationerne brød ud, med fem ukrainere om deres syn på landets politikere og om deres bekymringer og håb for fremtiden.

Ukrainere råber slagord på Uafhængighedspladsen i Kiev. Protesterende afholdt generalstrejke og blokerede regeringsbygninger efter voldelige sammenstød. Berlingske talte, inden demonstrationerne brød ud, med fem ukrainere om deres syn på landets politikere og om deres bekymringer og håb for fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI SUPINSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vladislav Vovk, 19 år

Studerende, bor i Kiev. Kommer fra Kirovograd-regionen.

Hvad synes du om regeringen og oppositionen?

Jeg bryder mig ikke om regeringen. Når man har en god regering, er folk glade, men folk i Ukraine er ikke glade. Oppositionen går jeg ikke så meget op i, men jeg beundrer Klitsjko (formand for oppositionspartiet UDAR og professionel bokser, red.). Jeg stemte på ham, men jeg valgte den bedste af de værste.

Hvilke problemer er det vigtigst, at politikerne løser?

Familier bliver skilt ad, fordi de ikke kan finde et job samme sted. Jeg bor i Kiev, min far i Kirovo og min mor i Kiragrad-regionen. Hvis regeringen kan gøre det muligt for familier at bo i samme by og samtidig få en ordentlig løn, vil livet blive meget bedre. Minimumslønnen bør være mindst 3.000 hryvnia (2.100 kroner), for lønningerne skal stemme overens med priserne, som stiger.

Er Ukraine et demokratisk land?

Mere nej end ja. Officielt er vi et demokratisk land, men i praksis fungerer det ikke. Det vigtige er, at livet bliver bedre, og så gør det ingen forskel for mig, om vi har demokrati eller totalitarisme.

Hvad er din største bekymring?

Det er et stort problem at få job, når jeg er færdig på universitetet. Der er ingen udvikling i Ukraine, alt flytter ud af landet.

Hvad er dit håb for fremtiden?

Måske kommer der én, der ændrer livet for unge og giver folk arbejde. Måske vil der komme en, der forbedrer livet i Ukraine.

Iryna Olexandrovna, 75 år

Pensionist, fra Kiev.

Hvad synes du om regeringen og oppositionen?

Jeg bryder mig slet ikke om vores regering. Forholdene er blevet værre under den her regering, og landet er blevet mere autokratisk. Jeg stemte på oppositionen ved sidste valg, på Svoboda-partiet,i håb om, at de kan ændre noget.

Hvordan har du mærket den økonomiske krise?

Min pensionen er 1.700 hryvnia (1.200 kroner). Efter 45 års arbejde som ingeniør får jeg ikke mere end det. Og priserne bliver bare højere. Mit eneste håb er min søn, som kan give mig penge og mulighed for et bedre liv.

Skal Ukraine være demokratisk?

Ja, og i den europæiske forstand. Hvis vi bevæger os mod Rusland, bevæger vi os tilbage til livet i Sovjetunionen, som var værre end i dag.

Hvad er din største bekymring?

Jeg bekymrer mig ikke for mig selv, men for min søn og hans familie og hans arbejde. Jeg håber, at han kan beholde sit job. 

Hvad er dit håb for fremtiden?

Jeg håber, at vi får en ny regering, og at vi kan komme til at leve på samme måde, som de gør i de europæiske lande.

Anton Bondorenko, 27 år

Bor i landsbyen Krushynka, hvor han er mekanisk ingeniør – men han sælger også vagtelæg fra sin hønsegård.

Hvad synes du om regeringen og oppositionen?

Vores regering er korrupt. Oppositionen forsøger at gøre noget anderledes, men den har allerede haft magten før uden at ændre forholdene. Regionernes Parti sagde, at de ville mindske priserne, så jeg stemte på det. Men nu må vi se. Indtil nu har intet ændret sig. I dag ville jeg stemme på UDAR, Klitsjkos parti.

Hvilke problemer bør politikerne løse?

Det er vigtigst at løse de sociale problemer. At forbedre levestandarden, hæve lønninger og pensioner og mindske priserne på dagligvarer og benzin.

Ser du Ukraine som et demokratisk land?

Nej. For hvis du ikke har penge, beskytter loven dig ikke. For kort tid siden kørte en meget rig fodboldspillers kone på den forkerte side af vejen, og en gravid kvinde døde i uheldet. Men fordi hun er rig og berømt, får hun nok ikke nogen straf. Det skal være et demokrati, som er for alle, ikke kun for særlige mennesker. Et demokrati, hvor der er ytringsfrihed. Og hvor domstolene ikke er korrupte.

Hvad er din største bekymring?

Jeg er bekymret for min lille datter. For, om jeg har nok penge til at give hende en god opvækst og sikre hende en god uddannelse. Hvis man er dum, men har rige forældre, kan man komme ind på universitetet pga. korruption, mens de kloge, som er fattige, ikke har råd.

Hvad er dit håb for fremtiden?

At der kommer en ny regering. Og at min lille forretning med vagtlerne vokser, så jeg kan tjene flere penge. Lige nu er jeg nødt til både at arbejde som ingeniør og have min forretning ved siden af.

Vira Ivanivna, 62 år

Bor i landsbyen Hotiv og sælger varer fra sin køkkenhave på markedet i Kiev.

Hvad synes du om regeringen og oppositionen?

Regeringen er nogle banditter! Jeg stemmer ikke på regeringen, men på oppositionen. Regeringen lader ikke unge mennesker få indflydelse og skabe forandringer. Men der er korruption over hele landet, og min stemme betyder ingenting.

Hvilke problemer bør politikerne løse?

Politikerne bør sætte fokus på landbrug og landsbyer, for politikerne fjerner hospitalerne fra landsbyerne, og nogle landsbyer har ikke engang en skole. I Sovjettiden var tingene bedre. Der var mere orden i vores liv. Jeg vidste, hvad der ville ske i morgen, lønningerne blev fast delt ud hver måned. Nu kan der gå flere måneder uden ordentlig løn, fordi vores chefer har gæld.

Er Ukraine et demokrati?

Kun på papiret. Men hele nationen håber på demokrati.Hvad er din største bekymring?

De stigende priser er det største problem i min hverdag. Lønningerne er de samme, de stiger måske med én hryvnia, men priserne stiger med 100 hryvnia.

Hvad er dit håb for fremtiden?

Jeg forsøger at overleve så godt som muligt, og jeg tror på, at tingene bliver bedre. Jeg håber, at nogen kommer i fremtiden og ændrer regeringen og livet og fremtiden for Ukraine.

Sergei Shevchuk, 40 år

Bor i Kiev-forstaden Irpin og sælger barberblade fra en bod i byens metro. Stemte ikke ved sidste valg.

Hvad synes du om regeringen og oppositionen?

Vores regeringen er ikke aktiv, så reelt har vi slet ikke nogen regering. Oppositionen er på samme måde.

Hvilke problemer bør politikerne løse?

Regeringen og oppositionen kan ikke løse noget. Det bedste, de kan gøre, er bare at forsvinde.

Føler du, Ukraine er et demokratisk land?

Nej. Ukraine er bare et korrupt land. Alt er baseret på penge. Hvis du ikke giver penge, får du ikke noget igen.

Hvad håber du for fremtiden?

Det eneste, jeg kan håbe på, er, at jeg selv kan forbedre mit liv. Ikke regeringen eller magthaverne, men kun jeg kan ændre mit liv.