Fem ting om det norske valg, du skal vide dagen derpå

Der er nu rekord i antal kvinder i det norske Stortinget og fire andre væsentlige ting, du bør vide om det norske valg.

Norges statsminister Erna Solberg på valgnatten med en hord af pressefotografer omkring sig. EPA/TORSTEIN BOE NORWAY OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: TORSTEIN BOE

Det blev sejr nummer to for Høyre-formanden Erna Solberg, som igen kan kalde sig statsminister i Norge. Det er første gang siden 1980'erne, at de borgerlige har vundet magten to gange i træk. Der er i skrivende stund optalt 95,1 procent af stemmerne.

For selvom hendes parti gik tilbage med 1,7 procentpoint til 25,1 procent, formåede støttepartierne Venstre og KrF at holde sig over spærregrænsen på fire procent. Og da Fremskrittspartiet samtidig kun mistede et enkelt mandat, har de borgerlige partier samlet 89 mandater i Stortinget.
De rødgrønne kan kun mønstre 80 mandater.

Men der er flere aspekter i forbindelse med det norske valg som er værd at bide mærke i.

Ny kvinderekord

Da 85 procent af stemmene var op, lød det, at kvinderne havde slået sin egen rekord, skriver NTB.

Prognosen viser, at 70 kvinder er valgt ind i Stortinget. Også ved sidste valg i 2013 blev der sat rekord. I den seneste periode har der nemlig siddet 67 kvindelige folkevalgte i Stortinget. Det skriver Aftenposten.

Rød fremgang i Oslo

De røde partier er i fremmarch i den norske hovedstad Oslo. Partiet Rødt går frem med 3,1 procentpoint. SV går frem med 3 procentpoint, mens Senterpartiet går frem med 1,2 procentpoint. Det viste prognoserne, da 95 procent af stemmerne var talt op.

Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og KrF går alle tilbage i Oslo. Høyre går mest tilbage med 3,3 procentpoint.

Arbeiderpartiet i krise

Norges pendent til Socialdemokratiet, Arbeiderpartiet, er havnet i dyb krise efter valget.

Ifølge politisk kommentator for det norske medie VG Frithjof Jacobsen er valget et stort nederlag for det norske socialdemokratiske parti, skriver Ritzau.

»Jeg tror, at partiet kommer til at gå igennem en dyb krise og selvransagelse efter dette valg,« siger han. Efter 95 procent af stemmerne er talt op, står Arbeiderpartiet til at gå tilbage med 3,4 procentpoint i forhold til forrige valg. De går desuden tilbage i samtlige regioner. Partiet har i alt fået 27,4 procent af stemmerne.

Frithjof Jacobsen siger desuden om årsagen til krisen:

»Meget af valgkampen har handlet om Arbeiderpartiet og deres forsøg på at angribe regeringen. Arbeiderpartiet har ikke fundet noget klart budskab, der kunne engagere folk til at ville ønske sig en ny regering,« siger han.

Socialistisk parti får mandat

Partiet Rødt, der blev stiftet i 2007, får et mandat i Stortinget. De kæmper bl.a. for »at stå sammen i kampen for retfærdighed og mod kapitalisme. Kampen mod »forskjells-Norge« er deres mærkesag. En sag, der drejer sig om at modvirke ulighed.

Det er deres partileder Bjørnar Moxnes, der kaprer mandatet. Han siger torsdag aften:
»I dag har titusinder stemt Rødt for aller første gang, fordi vi viser handlekraft mod forskels-Norge. Det er et gennembrud for Rødt og utrolig, utrolig godt,« fortsatte han.

EU-kritisk parti går hidsigt frem

Med 95 procent af stemmene talt op er Senterpartiet det fjerdestørste parti i Norge med 10,3 procent af stemmerne. Det er en forbedring på 4,8 procentpoint fra valget i 2013.

Senterpartiet støtter ikke Erna Solberg og et af partiets mærkesager er modstanden mod EU.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum fortalte i sin valgtale, at man må tilbage til EU-striden efter Anden Verdenskrig for at finde lignende resultater for partiet.

»Jeg må bare lykønske med et fantastisk valgresultat. Vi får nye mandater i region efter region,« sagde Trygve Slagsvold Vedum.