Fem terrormistænkte arresteret i bombesag

I alt fem personer er nu arresterede i forbindelse med bombebilerne i London og terrorangrebet mod lufthavnen i Glasgow. Politiets undersøgelser er godt på vej, lyder det, mens Storbritannien i går gik i højeste beredskab.

Politiets teknikere undersøger den udbrændte bil, der i lørdags kørte ind i Teminal 1 i Glasgows lufthavn. Foto: Andy Buchanan/AFP Fold sammen
Læs mere

LONDON: Fem personer fra vidt forskellige steder i Storbritannien er anholdt i, hvad der tegner til at blive en gigantisk terrorefterforskning af tre biler fyldt med brandfarlig gas og benzin.

Sikkerheden over hele Storbritannien var i går strammet til det yderste, mens landet var i højeste terrorberedskab efter fire mænd kørte en Jeep Cherokee ind i lufthavnen i Glasgow. Bilen, der brød i brand, var fyldt med benzin og gas, og havde den nået helt ind terminal 1 påårets travleste rejsedag, kunne det have medført hundredvis af døde og sårede, vurderer politiet.

En af bilens passagerer brændte op med den farlige last, to blev pågrebet og en tredje er nu indlagt med livsfarlige brandsår på et lokalt hospital i Glasgow. Hans tilstand betegnes stadig som »ustabil«.

Vidner har forklaret til TV-stationen BBC, at en af mændene blev ved med at råbe: »Allah! Allah!« da han blev pågrebet.

Leder af Storbritanniens anti-terrorenhed, Peter Clarke sagde i går, at der var tydelige tegn »der bliver mere og mere klare« på, at de tre bombefarlige biler er en del af samme terrorsag. Han var i går i Glasgow for at tage del i efterforskningen der.

Dramatisk indgriben
I går måtte skotsk politi foretage en kontrolleret sprængning af en bil, der var parkeret ved det hospital, hvor en af de fire mistænkte terrorister er indlagt.

Britisk politi måtte gribe dramatisk ind overfor et par bestående af en mand på 26 og en kvinde på 27, der blev pågrebet i bil på motorvejen og tvunget ud i vejsiden. De to er nu tilbageholdt af politiet.

Yderligere en 26-årig mand fra Liverpool med forbindelser til terrorsagen blev arresteret i går. Scotland Yards retsteknikere var samtidig i gang med at ransage en række huse både i England og Skotland, der menes at have forbindelse til bilbomberne.

Storbritanniens premierminister Gordon Brown sagde i går, at det er regeringens opfattelse, at der er tale om personer og grupper med forbindelse til al-Qaeda og advarede briterne om, at terrortruslen er kommet for at blive et stykke tid.

»Uanset om vi har soldater i Irak eller Afghanistan, er terrortruslen noget, vi er nødt til at tackle på meget længere sigt og forholde os til. () Vi er nødt til at bekæmpe terroren fleksibelt med både militær, politi, efterretninger og med vores hjerner,« sagde han.

Koncert for Diana
Over det meste af landet stod det klart, at sikkerheden var skruet ekstra meget op. I Glasgow Lufthavn var kun dele af bygningen åben i et forsøg på at nå tilbage til normalitet og i resten af landets lufthavne sikrede barriere og omfattende kontrol med køretøjer, at det ikke længere var muligt at køre helt tæt på bygningerne.

Også på landets togstationer var sikkerheden sat op. I forvejen var politiet i gang med en større sikkerhedsoperation i forbindelse med den store koncert i anledning for Diana, der blev holdt af hendes to sønner prins William og prins Harry i Wembley i går.

Overvågningskamera
Skotsk politi finkæmmede søndag morgen en række huse i nærheden af Glasgow, og der var også razziaer i Liverpool. Politiet oplyste, at razziaerne har relation til lørdagens angreb mod aktionerne i Glasgow og London.

I det område af Glasgow, hvor politiet lavede husundersøgelser, sagde naboer, at to asiatiske mænd var flyttet ind i et af de huse, der blev gennemsøgt. Øjenvidner i Glasgow lufthavn beskriver de to mænd i firehjulstrækkeren som asiater.

Storbritannien har oplevet et opsving i terrorrelaterede angreb siden angrebet på USA 11. september 2001. Det værste angreb fandt sted i juli 2005, hvor 52 mistede livet under angreb på undergrundstog og en bybus i London.

Politiet håber, at optagelser fra overvågningskameraer kan afsløre, hvem der parkerede de to Mercedes-biler i Londons bymidte læsset med benzin, flaskegas og søm - ingredienser i bomber, som har været brugt af oprørerne i Irak.