Fem minutter før forlovelsen

Privatliv er ikke længere et land, som den 25-årige Kate Middleton har billet til. Selv ikke bønner fra hendes kæreste prins William kan lægge en dæmper på de paparazzier, der har vejret en kommende kongelig forlovelse.

Kate Middleton, her i rød frakke og royal hat, er konstant jaget vildt og mål for paparazzifotografer, som kan tjene sekscifrede kronebeløb på en stribe gode skud. Arkivfoto: Dylan Martinez Fold sammen
Læs mere

LONDON: De var stået op - længe inden mælkemanden havde kørt sin runde og avisbuddet kom forbi - for at stå parat i vintermørket allerede klokken seks.

Parat til at skyde ved det første glimt af liv. Skyd først og stil spørgsmål bagefter.

De var omkring 20 fotografer og fem kamerahold, der stod på spring for at forevige, hvad der mest af alt kunne minde om en ganske dagligdags hændelse: En 25-årig kvinde træder ud ad sin gadedør i Chelsea på sin fødselsdag og går hen til sin bil. Hun sætter sig ind i bilen og kører på arbejde.

Men når den unge kvinde hedder Kate Middleton og er kæreste med den britiske tronarving prins William, forvandler selv den mest trivielle hændelse sig til verdensnyheder.

En helt almindelig pige
De færreste kan fortænke paparazzierne i at stå parat med linserne fremme.

Den heldige fotograf, der snuppede det første billede af »Storbritanniens kommende dronning« på vej ud med skraldespanden, har indtil videre scoret pænt over en kvart millioner kroner på den billedserie, og betalingerne strømmer stadig ind.

Dusøren for at fange Kate Middleton i bikini er efter sigende minimum 300.000 kroner, og da prins Williams kæreste forleden fik en parkeringsbøde, ryddede det forsiderne verden over.

Den 25-årige pige, der mødte sin kæreste, da de begge læste på St. Andrews Universitet i Skotland, befinder sig i en slags limbo.

På den ene side er hun ikke prinsens officielle forlovede og har derfor ikke krav på at få politibeskyttelse mod den stadig større flok af sultne paparazzier.

På den anden side er interessen for hendes forsøg på at leve et nogenlunde normalt liv, med et arbejde som indkøber i tøjkæden Jigsaw, blevet undermineret af navnet på hendes kæreste og stadig mere hysteriske pressespekulationer om, at en kongelig forlovelse er lige om hjørnet.

Butikskæden Woolworths har allerede produceret krus, tallerkener og viskestykker med William og Kate-motiver i forventing om den kommende forlovelse, og heller ikke bookmakerne er længere i tvivl om, hvor forbindelsen mellem de to fører hen. Hos William Hill er man ganske enkelt holdt op med at tage væddemål om, hvorvidt der bliver en forlovelse, nu tager man kun imod indsatser på, hvornår den store dag oprinder.

Men alt det er ikke nogen særlig stor hjælp for en pige, der er vokset op i et helt almindeligt middelklassehjem i sovebyen Reading vest for London. Begge hendes forældre arbejdede i luftfartsindustrien, inden de sammen startede en postordrevirksomhed med speciale i børnefester.

Det er ikke en baggrund, der på nogen måde kan forberede en ung pige på pludselig at være i centrum for en umættelige sladderpresse og parallellerne til fortiden er slående.

Som jagten på Diana
Tøjet, make-uppen og bilmodellerne er ændret siden 1980, men billederne af en sammenbidt Kate Middleton, der forsøger at nå frem til sin bil i nogenlunde ro og værdighed, vækker mindelser om lignende klapjagter på den dengang bare 19-årige Diana, der befandt sig i en lignende mediestorm, da det kom frem, at hun var blevet udset til at blive prins Charles' unge brud.

Paparazzierne var med, da Diana blev født som internationalt mediefænomen og var i høj grad til stede ved hendes død i 1997, da hendes bil forulykkede i Paris under en biljagt i et forsøg på at ryste nærgående fotografer af sig.

Måske netop derfor har prins William reageret så skarpt på, hvad han opfatter som forfølgelse af sin kæreste. Han vil ikke risikere endnu en gang at miste en, han holder af, til fotografernes linser, og denne gang er han gammel nok til at tage affære.

»Det eneste prinsen virkelig ønsker er, at pressen stopper med at forfølge hans kæreste,« har en talsmand ladet forstå og den indtrængende opfordring har gjort indtryk på høje steder.

I denne uge besluttede mediekoncernen News International, der blandt andet tæller The Sun, The Times, The Sunday Times og News of the World, at de ikke længere vil bringe paparazzi-billeder af Kate Middleton. Beslutningen blev hilst velkommen af det britiske hof.

Flere andre aviser har tilkendegivet, at de vil overveje en lignende ordning.

Men det betyder næppe, at Kate Middleton kan satse på, at hun får sit privatliv tilbage. Det gav hun formentlig afkald på, i det øjeblik hun besluttede sig for at blive kæreste med Prins William - og i det øjeblik, der virkelig foreligger en forlovelse, er det tvivlsomt, om paparazzierne vil lade hende gå i fred nogensinde mere.