Fem lande forbyder fiskeri i havet omkring Nordpolen

Danmark og fire andre lande har indgået aftale om at frede Ishavet for fiskeri. Men aftalen er ikke vidtgående nok, lyder det fra miljøorganisationen Greenpeace.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Fem lande, heriblandt Danmark, har torsdag indgået en aftale om, at det skal være forbudt at drive kommercielt fiskeri i havet omkring Nordpolen.

Aftalen er ifølge BBC indgået mellem USA, Rusland, Norge, Canada og Danmark, og det er sket ved et møde i Norge. Forskere mener, at området kan blive interessant fiskemæssigt i takt med, at isen omkring polen smelter. Samtidig driver klimaforandringer verdens fiskestrømme længere mod nord.

Hidtil har der ikke været nogen regler for fiskeri i havet omkring Nordpolen. Miljøfolk og eksperter har udtrykt bekymring for, at området kan blive udsat for overfiskeri, hvis der ikke laves en form for regulering.

Norges udenrigsminister, Børge Brende, siger ifølge BBC i en erklæring, at det nu gælder om at overtale lande, der ikke er med i aftalen, om at respektere aftalen.

Aftalen åbner dog for, at der på sigt kan tillades fiskeri til en vis grænse, når »en eller flere internationale mekanismer er etableret for at håndtere fiskeriet i overensstemmelse med internationale standarder«.

Miljøorganisationen Greenpeace hilser aftalen velkommen, men beklager ifølge BBC, at aftalen ikke permanent vil frede området for fiskeri.

Samtidig beskylder organisationen landene for at være drevet af ønsket om råstofudnyttelse frem for beskyttelse af havet.