Fem kvinder kan komme til at styre landet: Og statsministeren bliver verdens yngste

34-årige Sanna Marin står til at blive Finlands nye statsminister. Hun skal lede regeringen med fire andre kvinder.

Sanna Marin står til at blive Finlands nye statsminister – og verdens yngste statsleder. Fold sammen
Læs mere
Foto: VESA MOILANEN

Sanna Marin bliver formentlig verdens yngste, siddende statsminister, når hun om lidt forventes at overtage i Finland. Og hun kommer til at lede regeringen sammen med fire andre kvinder.

Den nyhed er ikke gået ubemærket hen ude i verden. Både BBC, The Guardian, El País og flere andre medier har skrevet nyheden om den 34-årige socialdemokrat, der højst sandsynligt kommer til at overtage posten. Hendes forgænger Antti Rinne måtte træde tilbage tirsdag i sidste uge.

»Kæmpe tillykke til Sanna Marin – der står til at blive verdens yngste statsminister – og også til Finlands befolkning, hvis regeringskoalition nu ledes af 5 kvinder (hvoraf 4 er under 35),« skriver det feministiske britiske parti Women's Equality Party på Twitter.

Socialdemokraterne er det største parti ud af de i alt fem partier, som sidder i regeringskoalitionen. De er hver især ført an af kvinder.

32-årige Li Andersson står i spidsen for Venstrealliancen, 34-årige Maria Ohisalo leder Den Grønne Liga, 32-årige Katri Kulmuni er partileder for Centrumpartiet, og Anna-Maja Henriksson, som er 55 år gammel, er formand for Svensk Folkeparti.

Sanna Marin er faktisk slet ikke blevet valgt som statsminister endnu. Hun blev søndag valgt til at overtage partiformandsposten i Socialdemokraterne, men først tirsdag skal det finske parlament tage stilling til, om de kan godkende udnævnelsen af hende som ny statsminister.

Det forventes dog, at de stemmer ja.

Hendes forgænger, Antti Rinne, måtte træde af, efter Centerpartiet udtrykte mistillid til ham over hans håndtering af den strejke, der lige nu foregår i det finske postvæsen.

Sammen med regeringskoalitionens fire andre kvindelige partiledere forventes Sanna Marin at sende Finland i en grønnere retning, mener politiske kommentatorer.

Ifølge SVTs korrespondent Hasse Svens står Sanna Marin mere til venstre end flere af hendes partifæller gør. Og hun har en meget grøn profil, siger han:

»Vi kan godt forvente, at Finland kommer til at få en mere miljøvenlig politik og blive lidt mere venstreorienteret,« siger han på SVT.

Sanna Marin bliver den yngste, siddende statsleder i verden, hvis hun bliver godkendt af det finske parlament. Næstyngst er Ukraines 35-årige premierminister, Oleksiy Honcharuk, og New Zealands premierminister, 39-årige Jacinda Ardern.

Hun kan dog miste titlen som verdens yngste statsleder til den konservative, 33-årige Sebastian Kurz, som tidligere har været kansler i Østrig fra 2017 til 2019. Siden valget i september har han forhandlet med De Grønne om at genindtage posten i en mulig regeringskoalition.