Fem hemmelige opkald vækker mistanke: Hvad talte Trumps nære rådgiver med russerne om?

USA: Flynns samtale med den russiske ambassadør midt en diplomatisk krise vækker opsigt.

Hvor mange gange ringede Trumps sikkerhedsrådgiver til russerne, January 10, 2017. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Normalt er der intet problem i, at den kommende præsident, Donald Trumps nære rådgiver tager kontakt med udenlandske ambassader inden tiltrædelsen. Det er normalt.

Men Trumps sikkerhedspolitiske rådgiver, den tidligere tre-stjernede general Mike Flynns ikke mindre end fem telefonopringninger til den russiske ambassadør i Washington på det tidspunkt, hvor den helt store diplomatiske krise mellem USA og Rusland var brudt ud i lys lue, har vakt opsigt.

For hvad sagde Flynn til den russiske ambassadør? Lovede han, at når Trump var taget i ed, så ville sanktionerne mod Rusland blive ophævet, og de 35 udviste diplomater kunne returnere?

Normalt ville man aldrig få den mistanke af den grund, at en kommende præsident aldrig nogensinde foretager sig noget, der kan forpurre amerikansk diplomati, før man rent faktisk er sværget ind i embedet. Der er kun en præsident i USA ad gangen.

Men Reuters skriver, at tre forskellige kilder over for dem har bekræftet, at Flynn ikke foretog en - som hævdet af Trumps folk - men fem telefonopringninger til ambassadøren. Det var sket i tidsrummet mellem, at den siddende præsident, Barack Obama, havde meddelt, at de russiske diplomater ville blive udvist, og at der ville blive indført sanktioner mod Rusland for hackningen af det amerikanske valg og så det tidspunkt, hvor Ruslands præsident Vladmimir Putin af uransagelige grunde afviste at gøre gengæld, som hans udenrigsminister, Sergej Lavrov, ellers havde bebudet.

Sanktionerne

Mistanken er brudt ud efter Reuters rapporteringer om urent trav, også fordi Donald Trump selv i The Wall Street Journals lørdagsudgave har meddelt,at det ikke er umuligt, at sanktionerne mod Rusland vil blive ophævet, når han den 20. januar officielt er blevet landets præsident. Ihvertfald ikke lige med det samme, sagde den kommende præsident i interviewet.

»Men hvis Rusland viser sig samarbejdsvillig på andre områder, så kan det komme på tale«, sagde Trump, som også bebudede, at aftalen med Kina om Et-Kina-Politikken ikke var mejslet i sten. Trump åbnede for muligheden for at behandle Taiwan ligeværdigt, hvilket øjeblikkeligt fik kineserne til at protestere.

Rusland truer NATO

Så Trump har åbnet to diplomatiske fronter allerede inden sin tiltrædelse. Men Rusland regnes for at være det største problem for en lang række af hans partikolleger i Det Republikanske Parti, som ikke synes, at hans holdning til Moskva er i orden på et tidspunkt, hvor russiske styrker angiveligt truer NATOs østflanke, og USA har sendt tusinder af nye soldater til Polen.

Flynns fem samtaler med Ruslands ambassadør i USA, Sergej Kislijak, er kun udsædvanlige, fordi de fandt sted netop den 29. december, da Obama gik offentligt ud med udvisningen af diplomaterne, og fordi det foregik i det tidsrum mellem Obamas beslutning og Putins overraskende modforholdsordre, at russerne ikke ville gøre gengæld. Det er tidspunktet, der undrer folk. Ikke at der er blevet foretaget denne opringning.

De nye oplysninger kommer også på et tidspunkt, hvor et udokumenterede papir påstår, at russerne hele tiden har haft en klemme på Trump, og at det er årsagen til, at Trump behandler Putin med fløjshandsker. Det kan altsammen betyde, at Trump får en dårlig start i Det Hvide Hus, fordi alle vil tolke de her elementer ind i de beslutninger, han træffer i den første tid.

Hans folk har bekræftet, at der har fundet en telefonsamtale sted, men har understreget, at sanktionerne ikke blev nævnt. Reuters kilder siger heller ikke, at de kender til samtalernes indhold, ligesom de heller ikke ved, hvem der har ringet til hvem i hvert enkelt tilfælde.