Fem dræbte og flere turister savnet efter voldsomt vulkanudbrud i New Zealand

Mindst fem personer er blevet dræbt under det vulkanudbrud, der fandt sted på White Island i New Zealand mandag morgen. 50 mennesker var på eller nær vulkanen, da den gik i udbrud. Flere personer savnes, siger politi.

 

Mindst fem personer er blevet dræbt i et vulkanudbrud på den populære turistdestination White Island i New Zealand mandag morgen. Og dødstallet ventes at stige.

Det fortalte vicepolitikommisær John Tims mandag formiddag på et pressemøde. Han havde tidligere på morgenen fortalt, at 23 personer indtil nu er blevet fragtet væk fra øen. 7 af dem var ifølge The Guardian hårdt såret og i kritisk tilstand.

Der menes at være have været færre end 50 mennesker på eller nær øen, da vulkanen gik i udbrud. Det er uklart, hvor mange, der stadig befinder sig på øen. Hverken politi eller katastrofeberedskab kan få adgang dertil.

»Betyder det, at 27 personer kan være døde?« spurgte en journalist på et tidligere pressemøde, hvor premierminister Jacinda Ardern også deltog:

»Vi har ikke fuld klarhed over situationen på dette tidspunkt,« svarede Jacinda Ardern dengang:

»Du kan nok forstå, hvorfor vi helst ikke vil spekulere.«

Turister fra krydstogt

»Vi ved, at der var en række turister på eller nær øen, da vulkanen gik i udbrud,« sagde Jacinda Ardern, som selv vil rejse til øen senere i dag.

Kort inden udbruddet blev en gruppe turister set gå direkte imod vulkanens krater, skriver BBC.

Mange af de turister, der mandag besøgte White Island, er fra krydstogtskibet »Ovation of the Seas,« der lagde til i havnen i Tauranga mandag morgen. Der var mellem 30 og 38 turister fra skibet, som gik i land på White Island mandag morgen, har New Zealand Cruise Association bekræftet over for The Guardian.

Ifølge vicepolitikommissær Tims er flere af turisterne fra krydstogtet formentlig stadig på øen. Det er dog ikke de eneste, der menes at have været på den ellers ubeboede vulkanø, da vulkanen gik i udbrud. Der var også omtrent 20 australiere på øen, har The Guardian skrevet.

Australiens premierminister, Scott Morrisson, har på Twitter bekræftet, at der er australiere, som er kommet til skade under vulkanudbruddet:

Vulkanøen ligger omtrent 50 km fra østkysten af New Zealands nordlige ø.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, oplyste, på hvad der var hendes andet pressemøde mandag morgen, at situationen »stadig er under udvikling«.

New Zealands nationale katastrofeberedskab advarer om, at det er farligt at opholde sig i nærheden af vulkanen, der også kaldes Whakaari.

Hvis man befinder sig på øen, skal man undgå disse områder:

Flere udbrud

Vulkanen gik efter flere ugers rumlen i udbrud mandag eftermiddag kort efter klokken to lokal tid.

Flere redningshelikoptere er på vej til stedet, og der er blevet oprettet et katastrofecenter på Whakatane Hospital.

I november hævede myndighederne alarmniveauet for udbrud på White Island til to, fordi forskere havde observeret stigende mængder af svovldioxid - en hovedindikator for stigende magma dybt inde i vulkanen.

Mandag eftermiddag blev alarmniveauet hævet til fire, hvilket er det næsthøjeste trin på skalaen. Det skriver New Zealand Herald.

White Island er en såkaldt stratovulkan, som er opbygget af mange lag af lava. Og det er ikke ukarakteristisk, at sådan en vulkan pludselig kan gå i udbrud, forklarer Shane Cronin, der er professor i vulkanologi hos University of Auckland, til The Guardian:

»Den her slags udbrud kan være dødelige og forårsage svære fysiske skader, forbrændinger og luftvejsproblemer. Udbruddene er typisk korte, men når først ét udbrud har fundet sted, er der høj risiko for, at flere mindre udbrud kan følge efter,« siger han.

Vulkanen har været i udbrud mange gange før - men aldrig mens der var mennesker i nærheden, skriver BBC. Sidst vulkanen var i udbrud var i 2016, og der var også flere udbrud mellem 2012 og 2013.

/ritzau/